open-navfaktor-logo
search
Milunić i ostali
Zločini u selu Zecovi: Pitali smo žene i djecu: "Šta je?", kažu: "Ugurali nas u kuću, zapalili..."
U nastavku suđenja za zločine počinjene u prijedorskom selu Zecovi, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorili su o zapaljenoj kući u kojoj su se na dan napada, 23. jula 1992., skrivali pretežno žene i djeca.
28.10.2022. u 22:15
get url
text

Tužilaštvo je u replici na dokaze Odbrane optuženog Boška Grujičića pozvalo svjedoke Faruka Ferizovića i Seada Brdara. Ferizović se prisjetio kako se sa svojom porodicom i drugim mještanima skrivao u podrumu kuće Safeta Hopovca nakon dolaska vojske i pucnjave u Zecovima.

On je rekao da su došli vojnici i, uz psovke i uvrede, istjerali ih, a potom ponovo vratili u podrum.

- Čulo se nešto lupa, vidimo pada crijep, vruće… - kazao je Ferizović, dodavši da ih je gušio dim.

On je rekao da su uspjeli izaći i da je kuća bila zapaljena, a napolju su bili vojnici. Prema njegovim riječima, sve se odigravalo u noćnim satima.

Ferizović, koji je u to vrijeme imao 16 godina, kazao je da je sa ljudima koji su izašli iz podruma otišao pred Dom u Čarakovo, odakle su autobusima odvezeni u Trnopolje.

Na pitanje Odbrane, on je rekao da je bila noć i da nije bilo osvjetljenja, ali je vidio da vojnici imaju crvene trake oko rukava i glave, kao i da nisu imali maske.

Za učešće u ubistvima najmanje 150 civila bošnjačke nacionalnosti počinjenim u julu 1992. u Zecovima optuženi su Dušan Milunić, Radovan Četić, Duško Zorić, Zoran Stojnić, Ilija Zorić, Željko Grbić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić te Rajko Gnjatović.

Prema optužnici, oni su bili pripadnici Rasavačke čete 6. bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS), rezervne milicije i drugih formacija.

Svjedok Brdar je rekao da je pobjegao u šumu na dan napada na Zecove i da se skrivao s nekolicinom ljudi. Ispričao je kako je vidio žene i djecu koji su plakali kod zapaljene kuće Safeta Hopovca. On je precizirao da je bilo oko 16 sati kada ih je vidio. Kazao je da nije bilo vojnika, ali da su žene rekle da je bio Mića Radulović.

- Pitali smo: 'Šta je?', kažu: 'Ugurali nas u kuću, zapalili.' Ko je? Oni samo toga Miću Radulovića poznaju - prisjetio se Brdar, dodavši da su oni otišli, a žene i djeca ostali.

Prema njegovim saznanjima, žene i djeca su otišli u Čarakovo poslije nekoliko dana.

Sudija Šaban Maksumić rekao je da je Vijeće odbilo druge prijedloge dokaza Tužilaštva. Objasnio je da je odbijen prijedlog za pozivanje svjedoka Mustafe Hopovca radi pobijanja njegovog iskaza koji je pročitan na prošlom ročištu. Odbijena je i replika na dokaze Odbrana Radeta i Uroša Grujčića, jer kako je rekao Maksumić, one nisu ni pozivale svjedoke.

U ovom predmetu preostalo je saslušanje još dva svjedoka ili eventualno čitanje njihovih iskaza, a nastavak suđenja zakazan je za 11. novembar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.