open-navfaktor-logo
search
Stoper Hoffenheima
Zmaj govorio o svom izbjegličkom životu u Njemačkoj
Ono čega se jasno sjećam jeste da tokom izbjeglištva dosta dugo nije bilo mjesta za koje smo mogli reći: "Stigli smo, ovdje smo kao kod kuće", rekao je Bičakčić
14.08.2019. u 16:37
get url
text

Fudbalski reprezentativac Bosne i Hercegovine Ermin Bičakčić u velikom intervjuu za Spox.com govorio je o svojoj prošlosti, a nezaobilazna tema bio je period u kojem je sadašnji stoper Hoffenheima kao izbjeglica iz Bosne i Hercegovine stigao u Njemačku.

- Iskreno govoreći jako malo detalja se sjećam jer se puno toga desilo. Ipak, nije mi bilo jasno zašto smo morali napustiti Bosnu, tada sam još bio beba. No, kroz priče mojih roditelja i starije sestre, kako sam bivao sve stariji, situacija mi je postajala sve jasnija. Ono čega se jasno sjećam jeste da tokom izbjeglištva dosta dugo nije bilo mjesta za koje smo mogli reći: "Stigli smo, ovdje smo kao kod kuće" - rekao je Bičakčić, te dodao:

- Taj osjeća dobio sam tek kada smo stigli u Möckmühl i kada je moj otac pronašao posao. Tada sam tek imao malo više kontakta s drugom djecom, ali ni tada nismo znali da li ćemo moći ostati i koliko dugo. Tako je bilo sve dok nisam krenuo u školu, tada sam počeo sklapati prijateljstva, shvatio sam da ostajemo, dok je sve ostalo do tada bilo kratkoročno.

Bičakčić se prisjetio i uvjeta u kojima je živio sa svojom porodicom tek kada su stigli u Njemačku.

- Živjeli smo kod poslodavca kod kojeg je radio moj otac, bio je to objekt koji je pripao firmi, ustvari bio je to kontejner. Tada, još kao djete, shvatiš da niko od prijatelja ne može doći kod tebe, da nikoga ne može pozvati, jer ustvari to uopće nije bila kuća. Bilo je i momenata kada je mama znala reći: "Željela bih da ti mogu omogućiti više", to su momenti koji te natjeraju da sebi kažeš "Nekada ću ja nama to i omogućiti". To je nešto što mi je dalo energiju i motivaciju da postanem profesionalac. Ipak, šta me tačno "natjeralo" na ovu misao, to vam ne mogu reći - kazao je na kraju fudbalski reprezentativac BiH Ermin Bičakčić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.