open-navfaktor-logo
search
Debituje "Merlin"
Zmaj protiv bivšeg trenera i prvaka Evrope otvara 28. sezonu Premier lige
Klubovi Premier lige doveli su 249 igrača za koje su platili ukupno 1,54 milijarde eura
09.08.2019. u 08:01
get url
text

Utakmicom koja se igra večeras od 21 sat na kultnom Anfield Roadu, počet će 28. sezona engleske Premier lige. Čast da otvore novu sezonu u najjačem engleskom fudbalskom rangu pripala je aktuelnom prvaku Evrope Liverpoolu i novajliji u ligi Norwichu, koji je prošlu sezonu završio kao pobjednik Championshipa.

U premijernom duelu nove sezone trebao bi zaigrati i fudbalski reprezentativac Bosne i Hercegovine Mario Vrančić, koji je ovoga ljeta potpisao novi ugovor s Kanarincima. Ovaj susret bit će poseban za nekadašnjeg mladog reprezentativca Njemačke jer će na suprotnoj strani stajati njegov bivši trener i jedan od najboljih fudbalskih stručnjaka na svijetu - Jürgen Klopp.

U prošloj sezoni Nijemac nije uspio ono čemu su se svi nadali, da osvoji prvu titulu prvaka Engleske nakon 1990. godine, no to je nekako "iskompenzirao" šestim trijumfom Redsa u najprestižnijem evropskom klupskom takmičenju. Ni 97 bodova, s koliko je završio prošlu sezonu, Kloppovom timu nije bilo dovoljno za šampionsku titlu jer je poslije 38 odigranih kola Manchester City osvojio bod više.

Manchester City, Liverpool, Chelsea, Tottenham, Manchester United i Arsenal i ove sezone će voditi glavnu bitku za šampionski pehar, ali i mjesta koja vode u Ligu prvaka.

Osim Norwicha plasman u Premier ligu izborili su nekadašnji prvak Evrope Aston Villa, kao i Sheffield United, čije je redove u finišu prijelaznog roka pojačao Muhamed Bešić.

Uprvo će Bešićev novi klub u susretu prvog kola, u subotu od 16 sati, gostovati kod Bournemoutha u čijim redovima je za sada ostao bosanskohercegovački golman Asmir Begović, iako se tokom ljeta dosta pisalo o njegovom odlasku s Vitalityja.

Osim Begovića i Bešića među 555 igrača prijavljenih za novu sezonu gledat ćemo i Seada Kolašinca, kojem je popularnost na Otoku sasvim sigurno porasla nakon što je rastjerao dvojicu kriminalaca koji su pokušali opljačkati njega i Mesuta Özila. Novu sezonu Arsenal će započeti u gostima kod Newcastle Uniteda, a ova utakmica na programu je u nedjelju od 15 sati.

Zanimljivo da je 368 stranaca od 555 fudbalera prijavljenih za novu sezonu ili 66,3 posto od ukupnog broja. Najvredniji fudbaler premierligaške sezone 2019/2020 je kapiten Tottenhama Harry Kane, a njegovu vrijednost Transfermarkt procjenjuje na 150 miliona eura, dok je ukupna vrijednost svih fudbalera u ligi 9,24 milijarde eura.

Kad smo već kod brojki i novca, vrijedi kazati da je su engleski klubovi prodali 218 fudbalera, za koje su naplatili ukupno 733,07 miliona eura, što je u prosjeku nešto više od 36,65 miliona eura po klubu, odnosno 3,36 miliona eura po jednom transferu.

Timovi Premier lige doveli su 249 igrača za koje su platili ukupno 1,54 milijarde eura, što je u prosjeku 77 miliona po klubu ili još preciznije rečeno 6,1 miliona eura po transferu. U ukupnom bilansu engleski timovi su ovog ljeta potrošili duplo više novca nego što su zaradili, pa su tako "otišli u minus" od 777 miliona eura.

Rekordni izlazni transfer ostvario je Eden Hazard koji je za 100 miliona eura iz Chelseaja prešao u Real Madrid, dok je transfer Harry Maguirea postavio novi rekord kada je riječ o najskupljem defanzivcu. United je Leicesteru za njegove usluge platio 87 miliona eura. Zanimljivo da je Liverpool ovog ljeta potrošio tek 1,9 miliona eura.

Ako ste se prošle sezone nervirali što u Engleskoj nije bilo VAR-a, od ove to više neće biti slučaj. Na kraju vam možemo poželjeti samo da uživate u novoj sezoni Premier lige koja će se igrati s Nikeovom loptom "Merlin".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.