open-navfaktor-logo
search
Kvalifikacije za EP
Zmajevi dočekuju Crnu Goru: Smajlagić i Panić očekuju podršku s tribina
Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u 2. kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine, sutra će dočekati selekciju Crne Gore.
15.10.2022. u 13:30
get url
text

Susret se igra sutra od 20 sati u dvorani "Mirza Delibašić" - KSC Skenderija u Sarajevu.

Selektor BiH Irfan Smajlagić i desni bek Zmajeva Marko Panić najavili su duel sa Crnogorcima. Selektor se prvo osvrnuo na meč sa Slovenijom u kojem smo poraženi sa 20:28, te je istakao kako je zadovoljan odnosom igrača na ovom meču.

- Imali smo naporan ritam posljednja tri dana, to su sve neke okolnosti koje igrače iscrpljuju. Zadržati koncentraciju, to je kvaliteta na kojoj radimo. Stvaramo nekakav pristup ili odnos skroz drugačiji nego što su navikli. Paralelno radimo na puno segmenata. Moramo biti istrajni i strpljivi. Mislim da je reakcija igrača dosta pozitivna. Žele napredovati, trude se, žele se taktički i tehnički nadograđivati. Prioritet svih okupljanja je da izvučemo maksmimum iz ekipe. Mi smo protiv Slovenije imali težak ispit, jer smo naišli na rivala, koji balansira odlično sa igračima. Imaju vrhunsku kvalitetu. U ovom momentu je taj test bio pretežak za nas.

Trebamo biti realni i tražiti pozitivno, a negativno izbacivati. Teško je sve segmente posložiti. Želja i ambicija igrača mora biti da što brže usvajamo sve što prije. Ako se podijeli meč na dionice, imali smo minus, iz kojeg smo se vraćali, pa smo imali stagnaciju. I na kraju rezultat je takav, kakav jeste. Imaju individualce, koji rješavaju utakmicu. Uvijek je bitan rezultat, ali u prvom planu je bitno kako igrači reagiraju. Sve je to opterećenje. Moraju biti mentalno puno jači. Ono što sam očekivao, dobio sam spoznaju svakog igrača i svoj optimizam gradim na tome, da je želja pristuna, da podižemo pristup i odnos - riječi su Smajlagića.

Potom je govorio o očekivanjima od susreta sa Crnom Gorom.

- Težimo kao tome da budemo najbolji koliko možemo. Paralelno radimo na više područja. Taktička disciplina mora biti na vrhunskom nivou. Ne bježimo od rezultata, težimo da svaki igrač da svoj maksimum, a da posljedica bude rezultat. Igramo da budemo što bolji. Pobjeda zahtijeva sve moguće segmente. Sve uzimamo u ozbir i sve minuse nastojimo izbalansirati. Nama je svaka utakmica bitna da se nadograđujemo - rekao je Smajlagić, te dodao da nema pritiska:

- Želimo da proširimo bazu mlađih igrača. Meni je u interesu da za reprezentaciju igraju igrači koji su spremni dati sve od sebe. Gradimo i stvaramo uvjete da dođemo do pobjede. Svaku utakmicu ćemo težiti da damo svoj maksimum. Ako odigra svako ispod svoje razine, onda to nije to. Ovo nam je prva utakmica u ovom sastavu i to protiv vrlo jake Slovenije. Ne bojimo se, ali nećemo biti nerealni.

Panić ističe da su momci dali sve od sebe u Mariboru.

- Želim da se nadovožem, ne tražimo alibi, mislim da smo igrali u rangu sa Slovenijom, koja je ozbiljna ekipa. Rekao sam šefu da sam se iznenadio kako smo odigrali 40 minuta. Ima detalja na kojima se mora raditi, s obzirom na okolnosti koje su se dešavale. Imali smo jednu reprezentaciju, koja je deset godina bila zajedno, sada je 70 posto izmijenjeno. Postoji mogućnost progresa u detaljima, što je u rukometu jako bitno. Slovenija je jako ozbiljna selekcija. Bili su favoriti, nosili smo se s njima, na kraju naših grešaka rezultat je bio takav, kakav jeste. Preferirali smo sporiju igru, jer nas je dosta novih igrača. Ako budemo pravili pet do sedam tehničkih grešaka, to je prednost za nas - rekao je Panić, pa nastavio o sutrašnjem rivalu:

- Crna Gora je jako dobra ekipa, ali kao što šef kaže to je po mjeri za nas. Mislim da će nam biti lakše igrati. Mislim da se trebamo fokusirati na svoje kvalitete i stvari koje radimo, da probamo ostvariti. Očekujem jedino da damo svoj maksimum. Ja bih volio da izađemo i damo svoj maksimum. Jako je teško sve ukombinovati. Imamo bazu napada i odbrane, i ako to iskombinujemo, vjerujem da će rezultat doći.

Panić je na kraju pozvao navijače sutra u dvoranu.

- Bitan je kolektiv. Naspram nas Crna Gora je u prednosti, jer su duže zajedno, uigraniji su. Tu dajem prednost Crnoj Gori. Što se tiče nas, imali smo sjajnu podršku u Mariboru, volio bih da se to ponovi u Sarajevu. Oni nam daju snagu. Izaći ćemo sutra na utakmicu i odraditi maksimalno i dati 100 posto - kazao je Panić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.