open-navfaktor-logo
search
FIBA Power Rankings
Zmajice osme na svijetu: "S raspoloženom Jones u Australiji mogu pobijediti bilo koga"
Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) objavila je takozvani Power Rankings reprezentacija koje će učestvovati na Svjetskom prvenstvo košarkašica u Australiji.
16.02.2022. u 17:38
get url
text

Nije riječ o klasičnoj rang-listi, već redoslijedu kreiranom prema procjeni igračkog kadra i posljednjim rezultatima.

VEZANI TEKST - Merhunisa Omerović za Faktor: Djevojke su maštale o olimpijskoj medalji, na SP je sve moguće
 

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine nalazi se na osmoj poziciji. U obrazloženju za našu selekciju ekspert Paul Nilsen, između ostalog, piše:

- Od Bosne i Hercegovine se može očekivati bilo što kad ode "Down Under" (svojevrstan nadimak za Australiju) u septembru. Sa raspoloženom Jonquel Jones mogu pobijediti bilo koga – kao što su to učinile protiv Japana. No, teško da se može očekivati takav nivo izvedbe na više od jedne ili dvije utakmice čak i za nekoga tako briljantnog. Ukoliko Jones ne proizvede svoju nevjerovatnu magiju, ekipa će se patiti – kao što se desilo protiv Kanade. Stoga ostale talentovane bh. igračice moraju dati svoj doprinos. U svakom slučaju nemaju šta izgubiti kad naprave prve historijske korake na parketu u Sidneju.

Na prvom mjestu FIBA Power Rankingsa, očekivano, nalazi se reprezentacija SAD, zatim slijede Kina, Japan, Belgija, Kanada, Srbija i Australija.

Ispod selekcije BiH se nalazi velesila poput Francuske, zatim slijede Nigerija, Rusija i Južna Koreja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.