open-navfaktor-logo
search
Intervju
Zolak: Slučaj "Kisik" nije afera, nego zločin, pacijenti godinama "liječeni" tehničkim kisikom
S obzirom na to da su u bolnicama u Republici Srpskoj, umjesto medicinskog pacijentima davali tehnički kisik, svako kome je neko umro, a bio je na respiratoru, može da podnese krivičnu prijavu protiv onih koji su odgovorni za ovu katastrofu.
07.10.2021. u 22:07
get url
text

Kazao je to dr. Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, naglašavajući da slučaj "Kisik" nije afera, nego zločin.

Svaka limarska radnja u bocama ima kisik čistoće 99,9 posto

- Nema nikakve sumnje da su pacijenti Univerzitetskog kliničkog centra RS, i to najmanje četiri godine, "liječeni" tehničkim kisikom. Dokazano je da je i trebinjska bolnica koristila tehnički kisik što su, uz pomoć republičkog zdravstvenog inspektora, na čistac istjerali inspektori ALMBiH. Ne mogu da tvrdim, ali je gotovo sigurno da su i ostale bolnice u RS pacijentima davale tehnički kisik – kazao je Zolak u intervjuu za Srpskainfo.

Na pitanje novinara, šta znači to što je za uzorkovani kisik u UKC RS potvrđena čistoća od 99,9 posto, Zolak je odgovorio – ništa.

- Svaka limarska radnja u svojim bocama za zavarivanje ima kisik te čistoće. S druge strane, ako u kisiku bude nula, zarez mnogo nula, pa jedan karbon monoksida, to može da ubije čovjeka. Zato i jeste posebna procedura za proizvodnju medicinskog lijeka, a posebne su i medicinske boce za lagerovanje. Naime, nijedan proizvođač medicinskog kisika neće svoj lijek sipati u bocu koja nema istoriju medicinske boce, jer to, onda, prestaje biti medicinski kisik, odnosno lijek - kazao je Zolak.

Direktor Agencije za lijekove BiH pobrojao je sve one koji su odgovorni za ovu aferu.

- Preduzeće "TGT Tehnogas" Laktaši koje nije imalo dozvolu za promet medicinskog kisika, pa je uvozilo i bolnicama isporučivalo tehnički gas. Bolnice koje su na to pristale i koje su uslove tendera prilagođavale firmama koje su radile mimo zakona. Resorno ministarstvo koje je, uz Republičku zdravstvenu inspekciju, zaduženo za kontrolu zakonitosti poslovanja u zdravstvenim ustanovama, a koje u pogledu toga ništa nije radilo. U slučaju pomenutog preduzeća imamo dokaze da su, umjesto medicinskog, isključivo uvozili tehnički gas. Naime, umjesto iz "Uljanika“, kisik su uvozili iz Siska, gdje se proizvodi tehnički gas. Činjenica je da su njega regularno točili u Sisku i regularno su ga uvezli, ali ne kao medicinski, nego kao tehnički gas. Medicinski kisik je lijek, a lijek se može uvoziti samo preko registrovanog veleprometnika lijekovima. Dakle, regularno su samo uvozili tehnički kisik, a sve ostalo što su radili je kriminal – navodi Zolak.

Dodaje kako je "TGT Tehnogas" "od 2017. godine imao dozvolu za stavljenje u promet medicinskog kisika iz "Uljanika" u Hrvatskoj, ali, da ta dozvola nikada nije aktivirana, odnosno, po njoj nijedan litar medicinskog kisika nije uvezen u RS."

- To znam, jer nam svi registrovani veleprometnici lijekova, u ovom slučaju medicinskog kisika, u tekućoj godini dostavljaju izvještaj o uvozu i potrošnji za prethodnu godinu. "TGT Tehnogas" medicinski kisik nije uvozio ni preko nekog registrovanog veleprometnika, jer njih mi kontrolišemo. Ne znam koliko su dugo bolnice snabdijevali tehničkim kisikom, ali pretpostavljam da to traje od 2009, kada je formirana ALMBiH i od kada je na snazi Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima. Ono što sigurno znam, jeste da u protekle četiri godine nisu uvezli ni litar medicinskog kisika, jer im nije aktivna dozvola – ističe Zolak.

Kazao je kako nije tačan revizorski izvještaj preduzeća "TGT Tehnogas" za prošlu godinu u kojime se navodi "da su 2016. pokrenuli postupak registracije prometa i proizvodnje kisika kao lijeka, ali da to još nije završeno."

- Do današnjeg dana nam nije dostavljen zahtjev za pokretanje procedure kojom se odobrava proizvodnja lijeka medicinski kisika od strane "TGT Tehnogasa." Takođe, tražio sam od Dodika, Viškovića i Šeranića da javnosti predoče bilo kakav dokaz da nam je ovaj zahtjev upućen, a da smo ga mi izignorisali. Odgovor nisam dobio, niti ću ga dobiti, jer ni spornog zahtjeva nije bilo – naglašava Zolak.

Ogromno neznanje onih koji vode zdravstvo u RS

Zolak se osvrnuo i na konstatacije Premijera RS Radovana Viškovića, koji smatra kako je "direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH kriv za nestašicu kisika i te da obmanjujete javnost."

- Znate, nije samo bitno šta neko kaže, nego i ko to kaže. Zato me takve stvari ne dotiču. Posljednjih dana sam spoznao ogromnu količinu neznanja onih koji savjetuju premijera i onih koji vode zdravstvo u RS. S druge strane, Đajić vještački stvara dramu, a i sam je na televiziji potvrdio da zdravstvena ustanova na čijem je čelu koristi kisik koji nije medicinski. On i ostali odgovorni u ovoj aferi, patetični su u pokušajima da prikriju kriminal. Međutim, niko ne može pobiti činjenice da su radili mimo zakona. Jedan pravnik pripravnik iz tužilaštva ovo može da završi za dan, nakon čega treba da budu pohapšeni svi koji su radili mimo zakona – ističe Zolak.

Na pitanje, da li je iko od veleprometnika podnio zahtjev za dobijanje dozvole za uvoz medicinskog kisika, s obzirom na to da se ALMBiH obavezala da će, u tom slučaju, reagovati hitno i izdati sve potrebne dozvole, Zolak je odgovorio da do sada to niko nije uradio.

- Situacija se može promijeniti dok pričamo, ali dosad niko nije podnio zahtjev za uvoz i distribuciju medicinskog kisika, s tim da postoji i mogućnost interventnog uvoza za koji odobrenje daje ministar zdravlja, te se i njemu, također, možete obratiti po ovom pitanju – kazao je Zolak.

Naveo je kako je prije nekoliko dana, firma "Krajinagrup" dobila dozvolu za velepromet medicinskim kisikom, a da je tu i "Messer" koji je proizvođač i koji po drugom osnovu može da isporučuje medicinski kisik zdravstvenim ustanovama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.