open-navfaktor-logo
search
Mostarski derbi
Zrinjski bolji od Veleža: Pola Mostara slavi rekordera Nemanju Bilbiju
Fudbaleri Zrinjskog savladali su Velež sa 1:0 u gradskom derbiju koji je odigran na Areni Rođeni u Vrapčićima. 
15.10.2021. u 18:51
get url
text

Derbi nije opravdao svoj epitet, a pola Mostara slavi Nemanju Bilbiju, kapitena Zrinjskog, koji je postigao odlučujući gol u 62. minuti. 

U prvom poluvremenu smo gledali pravu uspavanku. Istina, do 22. minuta i bilo je nekih uzbuđenja, ali u drugo polovici prvog dijela bilježnice su ostale prazne.

Prvi su zaprijetili domaći, a Radović je iz slobodnjaka šutirao preko gola. Nedugo potom Zvonić je kasnio na ubacivanje Vehabovića, dok je Džanković u 22. minuti loši šutirao glavom nakon prekida. Ujedno, to su bile i jedine prilike Rođenih u prvom dijelu.

S druge strane ni gosti se nisu proslavili i imali su samo dvije poluprilike. Prvo je Juranović probio lijevu stranu, odigrao povratnu za Tičinovića, a ovaj šutira preko gola.

{$galerijaFotografija}

U 17. minuti opet prijeti Tičinović, ali Zeljković je izblokirao njegov pokušaj i izbacio lotu u korner.

Ni otvaranje drugog dijela nije ponudilo ništa bolju igru, ni Veleža, ni Zrinjskog.

Praktično, sat vremena nismo vidjeli niti jedan udarac u okvir gola. A, onda se ukazao Nemanja Bilbija.

Sa desne strane centrirao je Ćorluka, golman Bogdanović loše je regovao i loptu praktično spustio na glavu kapitenu Zrinjskog, kojem nije bilo teško da zatrese mrežu Rođenih. Ovim golom Bilbija se izjednačio sa Krešimirom Kordićem na vrhu liste najboljih strijelaca u historiji Zrinjskog. Oba igrača postigla su 75 golova.

Domaći su najbolju priliku za izjednačenje imali u 86. minuti kada je Zvonić šutirao glavom, ali je Bilbija sa gol-linije loptu izbio u korner.  

U 90. minuti drugi, žuti, odnosno crveni karton, dobio je SLaviša Radović, lijevi bek Veleža, pa je već tada bilo jasno da će gosti odnijeti bodove sa Arene Rođeni.

Derbi se igrao bez prisustva publike, jer je Veležov stadion suspendovan nakon prekida utakmice 10. kola protiv Borca, kada su navijači utrčali na teren.

velez-zrinjski11.jpg
1 od 11
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.