open-navfaktor-logo
search
Carinjenje problem
Zukić sa poslodavcima u FBiH o rješenju problema sa izvozom
Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić danas je u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, na inicijativu Udruženja poslodavaca FBiH održao sastanak s direktorom ovog udruženja Mladenom Pandurovićem i predstavnicima kompanija u FBiH, članica Udruženja i velikih izvoznika, saopćio je Ured Federalne vlade za odnose s javnošću.
21.06.2022. u 15:56
get url
text
Amir Zukić i poslodavci

Razgovarano je o primjeni novog Zakona o carinskoj politici u Bosni i Hercegovini, koji stupa na snagu 1. augusta ove godine, kao i Odluci Vijeća ministara BiH o provođenju Zakona o carinskoj politici.

Predstavnici kompanija su istakli da je navedenom odlukom u značajnoj mjeri promijenjen pojednostavljeni postupak carinjenja u odnosu na dosadašnji, što ovim kompanijama velikim izvoznicama znatno otežava i usporava vanjsko-trgovinsku razmjenu s obzirom na to da ponuđene alternative ne obezbjeđuju dovoljno efikasnu proceduru izvoza roba.

Također, naglasili su da bi primjena ove odluke imala negativne posljedice na poslovanje ovih kompanija. Između ostalog, istakli su da bi period carinjenja bio smanjen sa 24 sata na 10 sati dnevno, što bi, prema procjenama, za posljedicu imalo smanjenje izvoza za 25 posto godišnje te nemogućnost ispunjavanja postojećih ugovora, a što bi rezultiralo finansijskim gubicima ovih kompanija, u konačnici i negativno utjecalo na cjelokupnu privredu. O ovome problemu obratili su se i nadležnim institucijama na državnom nivou.

Na sastanku je istaknuta nužnost nalaženja rješenja za probleme s kojima se suočavaju ove kompanije. Naglašena je potreba da Odluka o provođenju Zakona o carinskoj politici u BiH bude usklađena s novim Zakonom o carinskoj politici u BiH na način pojednostavljenja carinske procedure.

Učesnici sastanka su opredijeljeni da bude zadržan pojednostavljeni postupak carinjenja po fakturi, koji se trenutno primjenjuje, a što nije u suprotnosti s novim zakonom, kao i da Uputstvo o lokalnom izvoznom carinjenju bude usklađeno s pozitivnim rješenjima iz susjednih zemalja i Evropske unije.

Zaključeno je da će Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta uputiti pismo s inicijativom Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH te Ministarstvu finansija i trezora BiH da u skladu s nadležnostima predlože Vijeću ministara BiH izmjenu i dopunu Odluke o provođenju Zakona o carinskoj politici BiH kojim bi bili otklonjeni uočeni problemi u odvijanju postupaka izvoza i carinjenja.

Današnjem sastanku prisustvovali su i predstavnici kompanija ArcelorMittal Zenica, Sisecam soda Lukavac, Solana Tuzla, Širbegović inženjering Gračanica, IGM Visoko te Lukavac cement i Tvornica cementa Kakanj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.