open-navfaktor-logo
search
Dijalizni pacijenti
Žuljević: U srijedu izlazimo na proteste ispred KCUS-a, neki najavili isključenje sa aparata
Nemamo drugog izlaza nego da izađemo, jer ova država izgleda razumije samo jezik ulice, kaže predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH 
28.10.2019. u 16:20
get url
text

Članovi Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH u srijedu - 30. oktobra izlaze na proteste ispred Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS)

Potvrdio je to za Faktor Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženja, i dodao da je dijaliznim bolesnicima došlo do grla.

- Naši zahtjevi vezani su loše uvjete na dijalizama, gdje je po statistici Zavoda zdravstvenog osiguranja FBiH još prije godinu više od 75 posto aparata trebalo odmah zamijeniti, jer ne zadovoljavaju osnovne uvjete za dijalizu. Upravio zbog toga imamo veliki broj smrtnih slučajeva, a taj broj bismo smanjili povećanjem broja transplantacija - kaže Žuljević.

Sama činjenica, da je u ovoj godini urađeno samo sedam transplantacija, prelila je, ističe Žuljević, čašu strpljenja bubrežnih bolesnika.

- Nemamo drugog izlaza nego da izađemo, jer ova država izgleda razumije samo jezik ulice. Mi smo proteste odgađali mjesecima. U međuvremenu imali smo prepiske i sa Federalnim ministarstvom zdravstva i sa KCUS-om, ali nas oni izgleda nisu shvatili – navodi Žuljević.

Na pitanje, zašto će protesti biti pred KCUS-om, Žuljević odgovara kako je ova zdravstvena ustanova uništila transplantaciju.

- Za 14 mjeseci nije urađena nijedna transplantacija, pa zar nije sramota da smo 1975. godine, kada sam ja imao 11 godina, imali više transplantacija nego danas. To je osnovna stvar zbog koje izlazimo ispred KCUS-a, koji je glavni klinički centar u državi, a ne radi transplantacije. To je bruka i sramota - kaže Žuljević i dodaje da bubrežni bolesnici neće odustati od protesta, bez obzira što se u srijedu najavljuju kiša i snijeg.

Neki od članova Udruženja dijaliznih i transplantiranih pacijenata Kantona Sarajevo na službenoj Facebook stranici Udruženja naveli su kako će se u srijedu – 30. oktobra u 12 sati isključiti sa aparata.

- Udruženje ne traži isključenje pacijenata sa parata, oni to sami žele. Dakle, svako će se isključiti na svoju odgovornost. Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH ne stoji ni iza jednog takvog pacijenta, ali nikoga ne možemo ni spriječiti da to učini. Nije čudo što se ljudi odlučuju na ovakve poteze. Došli smo na sedam transplantacija od 28 koliko smo imali 2015. godine - kazao je Žuljević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.