open-navfaktor-logo
search
Evropske perspektive
Zvaničnici iz zemalja Zapadnog Balkana se sastaju u Briselu, BiH predstavljaju Zvizdić i Čović
Zvaničnici iz država Zapadnog Balkana okupit će se u utorak, 28. januara, u Evropskom parlamentu kako bi razgovarali o evropskoj perspektivi regije.
24.01.2020. u 13:12
get url
text

Zvaničnici parlamenata iz Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije će, pod pokroviteljstvom predsjednika Evropskog parlamenta Davida Sassolija, razgovarati o evropskom putu zemalja Zapadnog Balkana. Samitu će prisustvovati i predsjednik Sabora Republike Hrvatske Josip Leko.

Samitu će u ime Parlamentarne skupštine BiH prisustvovati predsjedavajući Zastupničkog doma Denis Zvizdić i predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović

U organizaciji ovog samita učestvovao je i Odbor Evropskog parlamenta za vanjske poslove, te parlamentarne delegacije zadužene za odnose sa zemljama Zapadnog Balkana.

Parlamentarna saradnja, budućnost Evrope i proces proširenja, koji je zastao nakon neslaganja Vijeća Evropske unije (EU) oko otvaranja pregovora o pridruživanju s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, su na dnevnom redu samita.

U oktobru 2019. godine Evropski parlament usvojio je rezoluciju da ne započinje razgovore o pristupanju s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Evropska komisija je, podsjećanja radi, pred BiH stavila obavezu ispunjavanja 14 kriterija neophodnih za dodjeljivanje kandidatskog statusa našoj zemlji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.