open-navfaktor-logo
search
Kozarac
Zvaničnici obišli izložbu "Sjećanje" s izloženim ličnim predmetima prijedorskih žrtava pronađenih u grobnicama
Najvši državni i vjerski zvaničnici Bosne i Hercegovine, među kojima su i predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić, obišli su danas izložbu "Sjećanje" u Kozarcu s izloženim ličnim predmetima prijedorskih žrtava pronađenih u grobnicama, javlja Anadolu Agency (AA).
20.07.2022. u 14:26
get url
text
MC Kamičani, Prijedor

Izložbu su priredili Mujo Begić, Zlatan Ališić i Senadin Ramić.

Izložba artefakata ili materijalnih vrijednosti koji su nađeni prilikom iskopavanja grobnica, a koji pripadaju žrtvama, zvanično je otvorena danas prije dženaza-namaza za 16 prijedorskih žrtava koje su ubijene 1992. godine.

Izloženi su odjevni predmeti žrtava, obuća, lične karte, vozačke dozvole, češalj, pribor za brijanje, a koji su pronađeni u grobnicama uz posmrtne ostatke žrtava.

Džaferović i Komšić su prisustvovali i predstavljanju idejnog rješenja za budući Memorijalni centar Kamičani.

AA

Nakon što su obišli izložbu obišli su i tabute 16 žrtava kojima je danas biti klanjana dženaza-namaz.

​​​​​​​Žrtve koje su ukopane, srpske agresorske jedinice ubile su u masakrima tokom 1992. i 1993. godine, a njihovi posmrtni ostaci su pronađeni na deset različitih lokacija.

Uglavnom se radi o grobnicama koje su otkrivene godinama unazad, neke od njih čak 1998. i 1999. godine godine kao što je grobnica Trnopolje – Matrići, Sivci, Hrastova glavica, Kozarac – Garevci.

Neke žrtve koje će biti ukopane su ekshumirane i na Korićanskim stijenama, u Zecovima kod Prijedora, ali i prilikom izvršenja ekshumacije u Rizvanovićima 2019. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.