Ustavne promjene

Zvizdić čestitao Zaevu na ustavnim promjenama

Objavljeno: 20.10.2018. u 12:37

Želim da vaša odluka osnaži evropsku perspektivu cjelokupnog Zapadnog Balkana, poručio Zvizdić u čestitki

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, uputio je čestitku makedonskom premijeru Zoranu Zaevu u povodu izglasavanje ustavnih promjena u Sobranju Makedonije, prenosi Anadolu Agency.

- Čestitam vama i vašem makedonakom narodu na iskazanoj zrelosti i ispravnom izboru koji će vam donijeti korist, stabilnost i prosperitet. Želim da vaša odluka osnaži evropsku perspektivu cjelokupnog Zapadnog Balkana i da vaša vizija i podsticanje mira budu temelji stabilnosti cijelog regiona - piše u čestitki predsjedavajućeg Zvizdića, navode iz Vijeća ministara BiH.

Dvotrećinskom većinom, zastupnici Sobranja sinoć su usvojili prijedlog izmjena Ustava Makedonije koji vodi ka realizaciji sporazuma s Grčkom prema kojem bi ta država trebala promijeniti ime u Republika Sjeverna Makedonija. "Za" je glasalo 80, dok je "protiv" bilo 39 poslanika.

Zastupnici VMRO-DPMNE tražili su i pojedinačno glasanje, izrazivši sumnje u elektronsko brojanje glasova. No, i nakon pojedinačnog prebrojavanja glasova, utvrđeno je da je "za" glasalo potrebnih 80, od 120 zastupnika, koliko broji makedonsko Sobranje.

Izvor:   Anadolu Agency

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije