open-navfaktor-logo
search
Utvrđeni rokovi
Zvizdić: Imenovanje Tegeltije u decembru, Program reformi je prihvatljiv za NATO
Govoreći o Programu reformi BiH, Zvizdić je kazao da nije imao uvid u taj dokument, ali da će on ići ispred BiH u NATO i da će on sigurno u datom momentu biti prezentiran cijeloj javnosti
20.11.2019. u 16:38
get url
text

Okončana je sjednica Kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, nakon koje je predsjedavajući Denis Zvizdić kazao da je odlučeno da će na narednoj sjednici Zastupničkog doma biti dvije tačke dnevnog reda.

- Prije svega da dovršimo proces imenovanja komisija Zastupničkog doma i potvrđivanje mandatara, odnosno budućeg predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Na toj sjednici neće biti moguće imenovati kompletan saziv Vijeća ministara jer prvo se mora potvrditi mandatar, a onda će on predlagati ministre koji moraju proći redovne procedure provjere i prema zakonu je maksimalan rok 35 dana za imenovanje Vijeća ministara. Sjednica Komisije za imenovanje mandatara je u utorak, a mi očekujemo da ćemo dobiti informaciju o tome odmah poslije sjednice u utorak ili srijedu, tako da će naredna sjednica Zastupničkog doma, na kojoj će biti imenovane komisije i očekujemo potvrđen mandatar, biti u prvoj sedmici decembra – izjavio je Zvizdić.

Podsjetio je da su na današnjoj sjednici Zastupničkog doma usvojene izmjene i dopune Poslovnika, te je naglasio da će uvijek podržavati inicijative koje znače efikasniji rad Zastupničkog doma i koje trajno otklanjaju bilo kakve moguće blokade kojima smo svjedočili u posljednjih 11 mjeseci.

- Vidimo da poslije skoro godinu dana se stvari kreću naprijed. Moram iskazati svoje veliko zadovoljstvo da je Predsjedništvo BiH usvojilo dokument, čiji je karakter, prema izjavama članova Predsjedništva BiH, prihvatljiv za NATO i značit će aktivaciju MAP-a, o čemu smo sve vrijeme i govorili – poručio je Zvizdić.

Najavio je da će Zastupnički dom brzo završiti posao u vezi sa komisijama i potvrđivanjem predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Kazao je i da Stranka demokratske akcije (SDA) još uvijek nije definitivno utvrdila kandidate za pozicije u Vijeću ministara, ali i da nisu definitivno rapodijeljena ministarstva u Vijeću ministara BiH.

- O tome se pričalo prije nekih četiri ili pet mjeseci, kada je postignuta jedna vrsta načelnog dogovora, ali sam sasvim siguran da će SDA kao i uvijek ispoštovati ono što su njene preuzete obaveze – kazao je Zvizdić.

Govoreći o Programu reformi BiH, Zvizdić je kazao da nije imao uvid u taj dokument, ali da će on ići ispred BiH u NATO i da će on sigurno u datom momentu biti prezentiran cijeloj javnosti.

- Ono što je za mene važno je da, u skladu sa izjavama članova Predsjedništva BiH, je to dokument koji je izrađen u saradnji sa ambasadorima „kvinte“ i u saradnji i koordinaciji sa NATO savezom i koji će biti prihvatljiv za NATO savez, te koji će značiti dalje NATO integracije BiH – izjavio je Zvizdić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.