Sastanak EBRD-a

Zvizdić komentarisao nedolazak Vučića i Thacija u Sarajevo

Objavljeno: 08.05.2019. u 13:05

U fokusu sastanka i foruma u Sarajevu će biti i izgradnja Koridora Vc, panevropskog koridora koji povezuje Srednju Evropu s BiH, i sredstva koja će biti vezana za energetski sektor. Očekuje se potpisivanje niza ugovora između institucija u BiH i predstavnika EBRD-a

Denis Zvizdić

FOTO: AA

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, poručio je danas u Sarajevu u sklopu Godišnjeg sastanka Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da će se i dalje raditi na uklanjanju svih barijera kako bi Zapadni Balkan pretvorili u jedinstveno ekonomsko područje, javlja Anadolu Agency (AA).

-I dalje ćemo raditi na uklanjanju svih barijera kako bi Zapadni Balkan pretvorili u jedinstveno ekonomsko područje, a onda ga integrirali u jedinstveno ekonomsko područje Evropske unije - rekao je Zvizdić nakon panela o Zapadnom Balkanu.

Komentarisao je i nedolazak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Hashima Thacija danas u Sarajevo. 

-Bila je predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić. Mislim da je nekada davno, kada smo počeli sa pripremanjem konferencije, prvobitno bilo predviđeno da se pozovu predsjednici, a onda je to promijenjeno na premijere - rekao je Zvizdić.

A što se tiče Thacija, kako je kazao, ne zna do kraja razloge zbog čega nije došao u Sarajevo. 

-Moramo relaksirati odnose, povećati stepen saradnje, povjerenja i značajnije pokrenuti procese pomirenja. Trebamo regionalnu saradnju radi evropske i ekonomske budućnosti naših građana - poručio je Zvizdić.

U fokusu sastanka i foruma u Sarajevu će biti i izgradnja Koridora Vc, panevropskog koridora koji povezuje srednju Evropu s BiH, i sredstva koja će biti vezana za energetski sektor. Očekuje se potpisivanje niza ugovora između institucija u BiH i predstavnika EBRD-a. 

Očekuje se organiziranje više od 40 događaja na šest lokacija, a kroz investicijsku agendu i sesiju bit će predstavljeni sektori u BiH za koje se vjeruje da imaju potencijal, a to su IT sektor, turizam, autoindustrija, agrikultura, proizvodnja hrane i razvoj drvne industrije.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije