open-navfaktor-logo
search
Posjeta
Zvizdić: Ugovore o granici bi trebali potpisati sa svim susjedima
Zvizdić je izrazio očekivanje da će Evropska komisija do kraja ove godine odobriti BiH kandidatski status
08.05.2019. u 17:19
get url
text

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić razgovarao je danas u Sarajevu sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Matthewom A. Palmerom o trenutnoj političkoj situaciji u BiH i regiji.

Zvizdić je rekao da evroatlantske integracije ostaju glavni vanjskopolitički prioritet BiH, a da se na unutarnjem planu radi na sveobuhvatnim reformama kako bi se stvorio povoljan poslovni ambijent, privukle investicije, otvorila nova radna mjesta i ubrzao ekonomski razvoj.

- BiH aktivno učestvuje i podržava sve regionalne programe i projekte koji doprinose povezivanju, ekonomskom razvoju i osiguranju mira i stabilnosti u regionu. Kao pozitivan primjer dobrosusjedske saradnje je rješavanje pitanja granice s Crnom Gorom i istaknuo bih da bi slične ugovore trebali potpisati i ratificirati i sa ostalim susjedima čime bi se trajno stavila tačka na priče o granicama na zapadnom Balkanu i što bi dodatno relaksiralo političke odnose u regiji - naglasio je Zvizdić.

Informirao je Palmera da su institucije BiH ispunile sve uslove Evropske komisije za dobijanje kandidatskog statusa, te izrazio očekivanje da će Evropska komisija do kraja ove godine odobriti BiH kandidatski status, čime bi odnosi BiH i EU ušli u novu fazu i što bi BiH dodatno učvrstilo na evropskom kolosjeku.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Palmer je istakao da SAD ostaju čvrst i posvećen prijatelj BiH u reformskim procesima i evroatlantskim integracijama.

Sastanku je prisustvovao ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.