open-navfaktor-logo
search
Blokada Parlamenta
Zvizdić: Zbog SNSD-a nisu povećane plaće, blokirane su dvije milijarde KM i nije otvoren most Bratoljub
Zvizdić napominje da je zbog blokade rada Parlamentarne skupštine BiH na čekanju više od 30 zakona
12.10.2019. u 08:24
get url
text

Državni zastupnici SNSD-a i njihovi koalicijski partneri nastavljaju blokirati rad Parlamentarne skupštine BiH. Zbog neformiranja novog saziva Vijeća ministara BiH, Klub zastupnika SNSD-a i Srpski klub odbijaju dostaviti prijedloge članova stalnih komisija Zastupničkog doma, čime je rad ovog zakonodavnog tijela onemogućen.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić je 3. oktobra, u skladu sa zaključkom Kolegija, napisao urgenciju da se u što kraćem roku dostave prijedlozi za formiranje komisija. Ti prijedlozi, potvrdio nam je Zvizdić, još nisu dostavljeni.

- Time se nastavlja antiustavna blokada rada Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, kao i blokada usvajanja Budžeta institucija BiH, u koji su uključena i povećanja plaća policajcima, kapitalna ulaganja, poput sredstava za izgradnju terminala na prijelazima Bratunac – Ljubovija (most Bratoljub, op. a.) i Svilaj – kazao je Zvizdić za Faktor.

Napominje također da je zbog blokade rada Parlamentarne skupštine BiH na čekanju više od 30 zakona.

- Blokirana je i realizacija sporazuma vrijednih dvije milijarde KM – dodaje Zvizdić.

Zastupnički dom je, podsjećanja radi, održao konstituirajuću sjednicu još 6. decembra 2018. godine, a rok za formiranje komisija je, prema članu 6. Poslovnika, istekao sedam dana nakon isteka roka za osnivanje klubova zastupnika. U međuvremenu su se zastupnici SNSD-a i njihovih satelitskih stranaka oglušili na nekoliko poziva i urgencija za dostavljanje prijedloga članova parlamentarnih komisija.

Takvim odnosom je napravljena direktna šteta i građanima entiteta RS, na čijim su glasovima zastupnici SNSD-a i "satelita" dobili mandate u Parlamentarnoj skupštini BiH, ali je napravljeno i krivično djelo.

Član 220. Krivičnog zakona BiH nalaže da će se svaka službena ili odgovorna osoba u institucijama BiH, koja neizvršavanjem svoje službene dužnosti drugom nanese bilo kakvu štetu, kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Blokiranje rada Parlamentarne skupštine BiH i njenih komisija se može tumačiti i kao "nesavjestan rad u službi", za što je Krivični zakon također propisao jasne sankcije.

- Službena ili odgovorna osoba u institucijama BiH koja svjesnim kršenjem zakona, drugih propisa ili općeg akta ili propuštanjem dužnosti nadzora, očigledno nesavjesno postupi u vršenju dužnosti, pa usljed toga nastupi teža povreda prava drugog ili imovinska šteta koja prelazi iznos od 1.000 KM, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do pet godina – navodi se u članu 224. stav (1) Krivičnog zakona BiH.

Drugi stav istog člana nalaže da će počinitelj ovog krivičnog djela, ukoliko je ono rezultiralo teškom povredom prava drugog ili imovinskom štetom koja prelazi iznos od 10.000 KM, biti kažnjen kaznom zatvora od jedne do deset godina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.