Da, to je citat. Riječi Elmedina Konakovića, predsjednika Naroda i pravde, stranke koja je proteklog vikenda održala Kongres, prvi po redu, i izabrala rukovodstvo. 

Konaković je novi - stari predsjednik NiP-a, čiji su zamjenici Denis Zvizdić (drugi), kojem je valjda suđeno da uvijek bude drugi, te Kemal Ademović (prvi). Svi bivši SDA-ovci u rukovodstvu stranke, što im članstvo već zamjera.  

Lider te stranke, Konaković, kako to obično biva u njegovom slučaju, puno priča, malo razmišlja. Ili kako je to Aljoša Čampara birvaktile za njega govorio - opsjenar je koji puno melje, malo žita daje! 

Kao takav, Konaković je i izgovorio upravo to što smo citirali: Kadar NiP-a spreman je odgovoriti u okviru svojih nadležnosti adekvatno... "protiv onih koji ruše Bosnu i Hercegovinu, a možda još sa više strasti protiv onih koji bi da grade Bosnu i Hercegovinu"?!

Zlatna je svaka riječ koja iza zuba ostane..., reklo bi se. 

Aljoša Čampara 2018. o sadašnjem stranačkom šefu

Nije ta Konakovićeva "strastvena borba protiv onih koji grade BiH" promakla ni političkim oponentima. Tako je Haris Zahiragić, član Predsjedništva SDA i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo napisao: 

- Borit će se protiv onih koji ruše Bosnu i Hercegovinu, ali možda još sa više strasti protiv onih koji bi da grade Bosnu i Hercegovinu!? Poslali su mi ovaj video neki prijatelji, iako me od NiP-a ništa više ne može iznenaditi, nisam želio da vjerujem da je istinit, mislio sam da je nešto montirano, a onda sam pronašao izvorni prilog na N1 i poslušao ga više puta...

Tek onda nisam mogao da vjerujem šta čujem!

Ko prati političku scenu vidi i zna da je ova izjava nažalost istinita, jer se zaista sa više strasti bore protiv onih koji grade Bosnu i Hercegovinu, dok oni koji je ruše uglavnom nisu čak ni tema njihovog djelovanja.

Međutim, da ovakve poruke šalju sa 1. Kongresa, posebno u uvjetima trenutne političke situacije u državi, to nisam mogao naslutiti! Neka im je na obraz! Na svu sreću, dovoljno nas je na političkoj sceni koji smo odgovorni i koji nećemo pristati na takva pravila igre, pa ćemo se ipak sa više strasti - više nego što je vi uopće i imate - boriti i izboriti protiv onih koji bi da ruše državu Bosnu i Hercegovinu!

Protiv vas, kako ste krenuli, nećemo se imati potrebe uopće boriti, jer sami ćete sebe pobijediti, kako svojim neradom i aferama tamo gdje ste preuzeli vlast, tako i ovakvim opasnim političkim porukama!

Porukama da su vam gori problem dojučerašnje stranačke kolege, u slučaju nekih "pojačanja" NiP-a doslovno dojučerašnje, nego oni koji napadaju državu!? Ego je, doista, najveći čovjekov neprijatelj!

I da, zadovoljstvo je biti na drugoj strani! - napisao je Zahiragić i objavio snimak Konakovićeve izjave.