open-navfaktor-logo
search
Oprez
Ako ovo vidite na svojoj teflonskoj tavi odmah je bacite u smeće
Autor: Jutarnji list
02.04.2024. u 10:47
get url
text
Svi znamo da su teflonske tave praktične jer se u njima hrana dok je pržimo ne lijepi za dno. Otporne su na visoke temperature do čak 260 stepeni, ali imaju jednu veliku manu - lako ih je oštetiti priborom za jelo.
Ako miješate hranu metalnom kašikom, preokrećete meso viljuškom ili siječete nožem komade u tavi, oštećenja su neminovna. Onog trena kad primijetite ogrebotine i oštećenja, vrijeme je da se riješite te tave, čak iako ste ju nedavno kupili.
Tava s ogrebotinama može ostaviti milione komadića mikroplastike na hrani. Teflonsko posuđe napravljeno prije 2013. godine bilo je još puno opasnije - sadržalo je hemijski spoj PFOA (perfluorooktanska kiselina).
Nakon što su je naučnici povezali s karcinomom i nekim drugim bolestima, teflonski proizvodi su počeli proizvoditi bez nje, što ne znači da su izgrebane tave danas potpuno sigurne za zdravlje.
Zato se preporučuje da nikada ne koristite metalni pribor u kontaktu s teflonskim posuđem, već pribor od silikona ili mekog drveta. Ipak, bez obzira koliko pazili, teflonski premaz se upotrebom troši pa stručnjaci savjetuju da takvo posuđe, čak i ako nema nikakvih oštećenja, bacite nakon pet godina korištenja, piše Jutarnji.hr
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.