open-navfaktor-logo
search
Korisni savjeti
Kada ih emocije potpuno preplave: Šta bi svaki roditelj trebao reći djetetu kada je uznemireno
Obaveza roditelja prvenstveno podrazumijeva pripremanje djeteta na sve moguće pozitivne, ali i negativne stvari koje bi ga u životu jednoga dana mogle dočekati.
13.04.2023. u 20:29
get url
text

Dobro roditeljstvo u tom slučaju znači stvaranje pozitivnih uvjerenja i izgradnju samopouzdanja djeteta. Ipak, roditeljska uloga nije eliminirati svaku njihovu tjeskobu, već im pomoći da što bolje nauče podnositi uznemirenost i upravljati njom.

Psiholozi tvrde da izjave koje većina roditelja koristi poput "sve će biti uredu" ili "smiri se" nisu nimalo učinkovite. Upravo suprotno, često kod djeteta samo jačaju osjećaj uznemirenosti. No šta onda reći djetetu kada vidimo da se osjeća loše? Naime, kada je neko u stanju tjeskobe, njegove ga emocije potpuno preplave, a mozak ne može pravilno razabrati šta je ispravno, a šta nije.

Upravo zbog toga povezivanje s djetetom na emocionalnom nivou daje bolje rezultate, a psiholozi tvrde kako neke rečenice učinkovito pomažu u tome da roditelj smiri uznemireno dijete.

"Vidim da si uznemiren, kako ti mogu pomoći?", "Znam da je teško, tvoje emocije su validne i to je uredu" i "Pričaj mi o tome kako se osjećaš", rečenice su koje će smiriti dijete, ali ga ujedno i potaknuti na komunikaciju s roditeljima, koja je također iznimno važna.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.