Narandže najčešće kupujemo zimi kada si u najdostupnije na našim pijacama i u trgovinama.
Odlično su voće jer obiluju vitaminima i pomažu tijelu da se bori protiv prehlade, ali evo zašto ih je također dobro konzumirati.
Narandže jačaju imunitet jer obiluju vitaminom C čiji je unos važan naročito u hladnijim danima kada je sve puno virusa, a prehlade i gripe su česta pojava.
Narandže u sebi sadrže i kalcij koji štiti zdravlje kostiju i zuba. Također, pomažu u očuvanju rada srca.
Naime, prema posljednjim istraživanjima utvrđeno je kako magnezij koji se u velikim količinima nalazi u narandži utječe na smanjenje krvnog pritiska. Ali u ovom slučaju se ne preporučuje cijeđeni ok od narandže već da se jede cijela voćka.
Visoka koncentracija hesperidina, spoja kojeg ima jako puno u citrusima, smatra se korisnom za snižavanje lošeg holesterola. Sama narandža ne sadrži ni blizu toliko hesperidina, tako da bi bilo dobro iskoristiti koru u kojoj se nalazi, kad god je to moguće.
Narandže su dobre i za očuvanje zdrave kože.
Antioksidacijska svojstva narandže kožu štite od djelovanja slobodnih radikala. Za dobar ten preporučljivo je popiti čašu soka od narandže svaki dan.
Također, narandže su bogate beta-karotenom koji pomaže u zaštiti ćelija od oštećenja i pomaže u sprječavanju znakova starenja.
One također štite želudac i pospješuju probavu.
Naime, vrlo su bogat izvor netopljivih i topljivih vlakana, koji pomažu u održavanju zdravlja želuca i crijeva. Sadržaj vlakana u narandži olakšava put hrane kroz probavni trakt te smanjuje vrijeme prolaska hrane, što sprječava naprezanje i zatvor.
Narandže utječu i na rad mozga zbog folne kiseline koju sadrže. Folna kiselina potiče razvoj mozga i održava vitalne organe u dobrom stanju. Posebno se preporučuje konzumacija narandži trudnicama jer pozitivno utječe na razvoj ploda.
Uz sve navedeno, ništa vam ne preostaje nego da dnevno pojedete barem dvije narandže.