open-navfaktor-logo
search
Istraživanja
Psiholozi tvrde: Uspješna djeca imaju jednu zajedničku osobinu
Svi roditelji nastoje odgojiti sretno i uspješno dijete, bez obzira na to koje tehnike i stil odgoja koriste. Iako nije nimalo jednostavno znati što je dobro, a šta loše za naše dijete, stručnjaci otkrivaju kako fokusiranje na razvoj jedne osobine najbolje potiče uspjeh kod mališana. Radi se o empatiji.
04.06.2023. u 20:52
get url
text

Brojna istraživanja potvrđuju kako je upravo empatija karakteristika uspješne djece, ali kako je uopće možemo prepoznati? Empatija je sposobnost razumijevanja emocija drugih ljudi. U razvojnoj psihologiji istraživanja pokazuju da je empatija složena te igra ključnu ulogu u cjelokupnom društvenom razvoju djeteta. I kada odrastemo, empatija je ključna za uspjeh u karijeri, ali i romantičnim vezama.

Jedan od glavnih znakova da dijete ima dobro razvijenu empatiju je sposobnost prepoznavanja tuđih emocija. Kako objašnjavaju psiholozi, empatična djeca već od najranije dobi mogu primijetiti kada neko drugi plače ili je uznemiren. Neka djeca će i sama plakati kada vide drugo dijete kako plače ili ga barem pokušati utješiti.

Osim toga, empatična djeca uvijek će biti spremna priznati kada pogriješe, naročito ako njihov postupak ima negativan utjecaj na druge. Na taj će način pokazati da im je stalo do tuđih osjećaja i da su svjesna da je priznati pogrešku uvijek pozitivna stvar, dodaju psiholozi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.