Čini se kao da je jedna strana kriva. Šta se dogodilo, pitate se.
Oni koji nešto više znaju o posuđu kažu da puno ljudi radi pogrešno.
Naime, većina misli da je jako važno oprati tavu nakon prženja, da slučajno u njoj ne bi ostalo hrane, ali to je, kažu, pogrešno.
Dobar način je da tavu pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi prije nego što je operete.
Naime, kada vruću i užarenu tavu stavite pod vodu, bila ona mlaka ili hladna, dogodi se termalni šok.
Ne samo da će se zbog toga tava iskriviti, nego se na tavi mogu pojaviti toplije i hladnije tačke, što će rezultirati neravnomjernim prženjem.
Ako se hrana zalijepi za dno posude dok čekate, kada se potpuno ohladi, dodajte toplu vodu i deterdžent za posuđe, ostavite da se neko vrijeme otopi, a zatim operite, pojašnjavaju stručnjaci.
Ako već imate krivu tavu, nema druge nego pokušati je ispraviti. Stavite je na ručnik postavljen na ravnu, čvrstu površinu kao što je kuhinjski radni sto. Stavite drugi ručnik preko uzdignutog ili udubljenog dijela tave. Lagano lupkajte gumenim čekićem dok se posuda ne poravna.
Kada izgleda ravno, stavite je na štednjak da provjerite je li sve u redu.