open-navfaktor-logo
search
Veliki potencijal
Značajno otkriće: Istraživači na putu da nađu univerzalni lijek za sve vrste raka
Otkriće još nije testirano na pacijentima, no istraživači tvrde kako ima ogroman potencijal
21.01.2020. u 08:18
get url
text

Novootkriveni dio našeg imunološkog sistema mogao bi biti iskorišten u izliječenju svih vrsta raka, objavili su naučnici. Tim sa univerziteta u Cardiffu otkrio je metodu kojom se u laboratorijskim uvjetima uništavaju ćelije zloćudnih bolesti prostate, dojki, pluća te ostalih vrsta raka.

Otkriće još nije testirano na pacijentima, no istraživači tvrde kako ima ogroman potencijal.

Kako navodi BBC, otkrili su imunološke T-ćelije (T-limfocite) u krvi koje mogu skenirati tijelo i procijeniti gdje postoji prijetnja koju treba eliminirati. One bi se mogle koristiti za napad na razne vrste tumora.

Istraživači tvrde da postoji šansa da na taj način liječe sve pacijente oboljele od raka. Pojašnjavaju da receptor T-ćelije ima sposobnost naći i ubiti široki spektar ćelija raka, pritom ostavljajući zdrava tkiva netaknutim. T-ćelija djeluje u interakciji sa molekulom nazvanom MR1 koja se nalazi na površini svake ćelije u ljudskom organizmu.

Liječenje raka T-ćelijama već postoji i razvoj imunološke terapije tumora jedan je od najznačajnijih doprinosa u borbi s tim smrtonosnim bolestima. No, ta je terapija vrlo specifična i ograničena na određene vrste raka. Naučnici iz Cardiffa tvrde da bi njihova T-ćelija mogla voditi prema univerzalnom lijeku za rak.

Oni, kako se navodi, planiraju uzimati T-ćelije iz uzoraka krvi pacijenata, te ih genetski modificirati i unapređivati u laboratorijama, a potom ih potom ubrizgavati u pacijenta i tako ga izliječiti. Stručnjaci upozoravaju da je istraživan je još u ranoj fazi, te da se još nije došlo blizu proizvodnje lijeka za pacijente.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.