open-navfaktor-logo
search
Prozivke zbog migranata
Abdić odgovorio premijeru Ružniću: Tri godine pokazujem na čijoj sam strani, Vi gledate političku korist
Hamdija Abdić Tigar, zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, te pukovnik Armije RBiH i komandant proslavljene 502. viteške brigade iz sastava Petog korpusa Armije Republike BiH odgovorio je na otvoreno pismo premijera Unsko-sanskog kantona Mustafe Ružnića a u vezi aktuelne situacije sa migrantima u ovom kantonu.
31.12.2020. u 19:42
get url
text

- Premijeru, ako je i od Vas, previše je. Sramotno je mene pozivati da se ja izjasnim na čijoj sam strani. Vi ste premijeru prvi čovjek kantona i držao sam Vas za korektnog momka, i nažalost vidim da sam pogriješio. A znate da sam Vam uvijek bio na usluzi i da sam Vam vlastitim primjerom pokazo da stranačka pripadnost nije barijera zajedničkog rada. Pošto ste mene pozvali onda ću govoriti samo u svoje ime, pa da mi ostali moji suborci i ostali građani ne zamjere. Teoretski je nemoguće da ne znate na čijoj sam ja strani ne samo sad nego cijeli svoj život. Premijeru, ja sam prije rata imao firmu sa dvadeset zaposlenih, osiguravao lični dohodak za sebe i svoje zaposlenike da bi pokazao na čijoj sam strani. Jedan sam od pokretača otpora i uniformu sam obukao 1991. godine da bi pokazao na čijoj sam strani. Ja sam stotinjak puta sam bio iza neprijateljskih linija, ja sam smrt pred svojim očima vidio nebrojeno puta, ja sam radi svoje djece i sve ostale djece naše BiH sam išao u neprijateljsku bazu upravo da bi pokazao na čijoj sam strani – kazao je Abdić.

VEZANI TEKST - Ružnić ne zamjera ništa Tegeltiji, Bevandi, Dodiku zbog migrantske krize, tvrdi da mu se sprema hapšenje

Istakao je također da je rizikovao da pogine daleko od svoje djece kako bi pokazao na čijoj je strani.

- I sve sam osmislio sam, i operaciju Grmeč 94, i Operaciju Tigar Sloboda 94 i Operaciju Sana 95 i Operaciju Zora i prodor u R Hrvatsku i još mnoštvo drugih akcija. I sad Vam javno kazem, sve sam sam osmišljao i zajedno sa svojim borcima realizirao. Sve sam to radio da pokažem na čijoj sam strani. Kad sam kod zločinca Fikreta Abdića fingirao, i kad sam sam ga zavarao da sam autonomaš tad me se porodica i prijatelji odrekli, a ja sam vrijedno nastavio Operaciju kako bi slomili izdajnike. Misliš li da je to bilo lako? A to sam uradio da pokazem na čijoj sam strani. I kad mi je Fikret dao spisak na koga da se oslonim u tadašnjem Okrugu Bihać vidio sam imena nekih od kojih želite heroje napraviti i koje promovirate. A ja to gledam i šutim jer neću da budem ničiji dželat i da nas vraćam u prošlost – kazao je između ostalog.

Kazao je da, kada je migrantsak kriza u pitanju, već tri godine pokazuje na čijoj je strani.

- Ja sam inicijator sjednice Parlamenta FBiH na kojoj su usvojeni zaključci između ostalog i 4 miliona maraka koja su doznačena Vladi USK a niste se udostojili ni 1 marku dati gradu Bihaću od tih novaca a sad se lažno starate za građane Bihaća. Sjetit ćeš se da sam ja bio na čelu te ekipe u kojoj si bio ti, ministrica zdravstva, komesar i gradonačelnik grada Bihaća i da sam vam svojim angažmanom omogućio da se u ZD FBIH obratite i ukažete na sve probleme kad je u pitanju migrantska kriza. Cijelo vrijeme radim, tražim, borim se za USK da pokažem na čijoj sam strani. Ovih dana sam nekoliko puta bio na Lipi i pred Birom upravo da pokažem na čijoj sam strani - kazao je.

Istakao je da je nazvao preko 500 brojeva, ljude različitih političkih partija, različitih nacionalnosti i pogleda i da je od svih tražio da se iznađe rješenje "upravo da bi pokazao na čijoj sam strani".

- Bogom Vam se kunem da sam neku večer i Vas zvao, ali nažalost isključili ste mobitel. Ja sam Bišćanin, patriota i ja nemam dileme, ja sam protiv sviju koji nemaju sluha za trenutno stanje, ali nisam kao Vi, čovjek koji se krije iza određenenih politika koji gledaju samo političku korist. Vi mrzite SDA i na svaki način to želite pokazati, onako munafički, upakovano. Spominjete samo "naše" zastupnike, a vješto prikrivate "Vaše" od koji se neki nisu do sad nijednom za riječ javili.

Ja sam Hamdija Abdić i za razliku od Vas nije mi trebala politika da gradim svoje ime.

I neću ja s Vama više raspravljati, nije da mi je ispod časti, ali sam smatrao da će te prepoznati moj angažman a ne da ćete mi "pokušati vratiti" za moje pitanje na zadnjoj sjednici Parlamenta FBiH, gdje ste potrošili 4 miliona KM koja su Vam poslana sa nivoa Federacije BiH isključivo mojim angažmanom. I nemojte se Vi boriti za Bihać, ima nas dovoljno koji ćemo to uraditi, od Šuhreta Fazlića i GV Bihać pa do najjače političke snage u ovom gradu, SDA i njenih zastupnika. Ja sam svoj patriotizam, hrabrost i požrtvovnost pokazao pa me na to nemoj napominjati, jer to vrijeđa zdrav razum. Vrijeme je pokazalo ko sam ja i šta sam, a ko ste i šta ste Vi tek ćemo vidjeti - zaključio je.

Podsjećamo, Ružnić je danas pozvao predstavnike u vlasti iz USK, između ostalih i Hamdiju Abdića da se "izjasne, a djelima pokažu, da li su na strani Selme Cikotića ili onih među kojima žive i koji su ih birali da ih predstavljaju u državnoj vlasti".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.