open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo TK
Afera u Službi za zapošljavanje TK: Potvrđena optužnica protiv Fatime Budić i Šemsudina Hasanovića
Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv bivše vršiteljice dužnosti direktorice Službe za zapošljavanje TK Fatime Budić (34) iz Sapne i Šemsudina Hasanovića (33) iz Srebrenika, koji je obavljao poslove šefa odjeljenja za opće i pravne poslove, zbog postojanja osnovane sumnje da su kao saučesnici počinili krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja u pokušaju, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva TK.
05.05.2023. u 14:05
get url
text

- Oni su osumnjičeni da su od avgusta do novembra 2022. godine iskorištavali svoj položaj u okviru realizacije programa "Posao za sve 2022", vezan za sufinansiranje poslodavaca za zapošljavanje 200 osoba sa evidencije nezaposlenih u ukupnoj vrijednosti 1.200.000 KM i pogodovali određenom broju firmi koje u skladu sa kriterijima programa nisu bile na listi prioriteta za odobravanje novčanih sredstava za prijem osoba sa evidencije nezaposlenih - navodi se u saopćenju.

Nakon objave poziva za poslodavce za prijavljivanje u okviru pomenutog programa, pojašnjeno je u saopćenju, među ostalim članovima, Budić je imenovala i Hasanovića kao člana komisije za utvrđivanje liste poslodavaca koji ispunjavaju uslove (prioritetni su bili oni sa pokrenutim poslovima u skorije vrijeme) te liste firmi "na čekanju" i onih koje ne ispunjavaju uslove. Nakon što su liste sačinjene i dostavljene direktorici od članova komisije, umjesto da u okviru svojih nadležnosti donese konačne liste za raspodjelu sredstava poticaja, Budić je ovlastila Hasanovića da to uradi umjesto nje.

- Na taj način je Hasanović, bez znanja ostalih članova komisije, na listu poslodavaca koji ispunjavaju uslove, sa liste za čekanje, stavio sedam firmi za odobravanje sredstava za prijem ukupno 39 radnika, a među njima i dvije javne ustanove i nekoliko firmi iz Srebrenika. Na taj način su, u okviru ovlaštenja koje je na Hasanovića prenijela v.d. direktorica, pokušali pribaviti imovinsku korist za ovih sedam poslodavaca. Sa pet firmi je direktorica zaključila ugovore o sufinansiranju i na taj način im pokušala pribaviti korist u iznosu od oko 102.000 KM, dok sa dvije firme ugovori nisu zaključeni jer u tom momentu nisu dostavili potrebnu dokumentaciju. Kada su MUP TK i Tužilaštvo počeli s istražnim radnjama, realizacija pomenutog programa poticaja je obustavljena - navode iz Tužilaštva TK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.