open-navfaktor-logo
search
Premijerka BPK
Aida Obuća: Traženje pomoći od Vučića je ishitren potez, naš kanton ima snažnu podršku BiH
Aida Obuća, premijerka Bosansko-podrinjskog kantona, obratila se saopćenjem za javnost u kojem je istakla kako smatra ishitrenim traženje pomoći od predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, koji je uputio goraždanski gradonačelnik.
24.03.2020. u 17:04
get url
text

- Nije vrijeme za populizam, ovo su trenuci kada patriotizam dolazi do izražaja, a što su već potvrdili privrednici koji su za Kantonalnu bolnicu Goražde nabavili respiratore i počeli proizvoditi zaštitnu opremu za cijelu državu Bosnu i Hercegovinu. Stoga smatram ishitrnim traženje pomoći od predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, koji sa virusom COVID-19 ima dovoljno problema u svojoj državi. Apelujem na sve da se suzdrže od ovakvih postupaka koji mogu narušiti sistem koordinacije i pomoći na nivou BiH, FBiH i kantona. Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde bila je i ostat će na usluzi kako građanima Goražda, tako jednako i prema građanima općine Pale i Foča u FBiH - navela je Obuća.

VEZANI TEKST - Borci osuđuju potez gradonačelnika Goražda: "Tražiti pomoć od Srbije je sramota za grad-heroj"

Ona se zahvalila svim građanima BPK Goražde što se u ovim vanrednim i za sve nas teškim okolnostima pridržavaju mjera i naredbi Kantonalnog štaba civilne zaštite i Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Posebno se zahvalila sugrađanima starije životne dobi, koji, kako je navela, su uvijek disciplinovani i u potpunosti poštuju sve mjere.

- Država Bosna i Hercegovina i sve njene institucije u ovom trenutku posvećeni su zaštiti stanovništva Bosne i Hercegovine i jačanju našeg zdravstvenog sistema. Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde spremno odgovara na sve probleme u zaštiti ljudi od virusa COVID-19.

Naš kanton ima snažnu podršku od države Bosne i Hercegovine što dokazuju postupci i pomoć od Predsjedništva Bosne i Hercegovine , Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Bosansko-podrinjski kantona je dobio konkretnu finansijsku pomoć od Vlade Federacije BiH koja je već odobrila 200.000 KM za Kantonalnu bolnicu Goražde, i koja nam treba pomoći sa uplatom grant sredstava da bi se mogli boriti sa virusom COVID-19, ali i okrenuti podršci našoj privredi i stanovništvu čiji radni angažman je reduciran - navela je Obuća.

Istaknula je da je od pojave prvog slučaja virusa COVID-19 na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde osigurano je više od 650.000 KM za nabavku neophodne opreme i zaštitnih sredstava, a da su procedure nabavkeu toku.

- Cijenjeći da je i u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine teško stanje, smatram da zajedno sa predstavnicima viših nivoa vlasti treba koordinirano raditi kada je u pitanju osiguravanje pomoći iz drugih izvora. Samo tako možemo osigurati da se nabavlja zaista ono što je neophodno i prioritetno - poručila je.

Zahvalila se zdravstvenim radnicima, medijima, policiji, civilnoj zaštiti, Crvenom križu, radnicima u trgovinama, radnicima u javnoj službi, volonterima i svima onima koji svako na svoj način daju ogroman doprinos u ovoj borbi.

- Dragi sugrađani, vi najbolje znate kako je to biti u izolaciji i kako se na najbolji način, iz svega ovog može izaći kao pobjednik. Snaga naše Bosne i Hercegovine ste vi njeni građani, snaga svih nas je u jedinstvu, solidarnosti i brigi za druge, a mi najbolje znamo kako se možemo boriti i izboriti za pobjedu, pa tako i ovu sa virusom COVID-19 - poručila je premijerka BPK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.