open-navfaktor-logo
search
Govorile aktivistice
Akcija "Ne u naše ime" u Zagrebu: Poziv hrvatskim vlastima da ne poriču zločin u Ahmićima
U Centru za ženske studije o najavi akcije "Ne u naše ime - 30 godina od ratnog zločina u Ahmićima", povodom obilježavanja 30. godišnjice zločina u Ahmićima, govorile su mirovne aktivistice Ana-Marija Raffai iz organizacije Regionalna adresa za nenasilno djelovanje (RAND) i Vesna Teršelič, iz organizacije Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću.
29.03.2023. u 14:20
get url
text

- Ususret 30. godišnjici zločina u Ahmićima poručujemo kako smo potreseni tim zločinom koji je učinjen i u naše ime i jasno i glasno kažemo: Ne u naše ime! Smatramo da je važno napraviti zaokret u politici zataškavanja i pozivamo vlasti Republike Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine da okrenu stranicu i zaustave poricanje zločina - izjavila je Vesna Teršelič.

Teršelič je istaknula kako je zataškavanje zločina u Ahmićima, u kojem su pobijene žene i djeca, počelo istoga dana, trajalo je kroz cijelo vrijeme bošnjačko-hrvatskog sukoba u BiH te se nastavilo i nakon rata.

Podsjetila je kako su se ljudi u Ahmiće vratili, obnovili su zapaljene kuće i džamiju, ali kako nisu prestali tugovati.

Odgovarali su i počinitelji i nalogodavci zločina

Krivica pojedinaca za ovaj zločin utvrđena je pred Međnarodnim sudom u Haagu i pred sudom BiH, a odgovarali su i počinitelji i nalogodavci zločina. Osuđen je komandant Dario Kordić, krivicu je priznao i za "neljudsko ponašanje u Ahmićima" se izvinio Miroslav Bralo koji kaznu izdržava u Švedskoj, kao i Paško Ljubičić osuđen pred Sudom BiH.

- Mi pozivano javnost i vlasti Republike Hrvatske da odustanu od zataškavanja zločina u Ahmićima - rekla je Teršelič.

- Krivicu snosi pojedinac, ali odgovornost snose svi. Izricanjem žaljenja zbog zločina koji se dogodio mi radimo na zajedničkoj budućnosti - poručila je mirovna aktivistica i teologinja Ana-Marija Raffai iz organizacije Regionalna adresa za nenasilno djelovanje (RAND).

Za zločin koji su počinili pripadnici HVO-a u Ahmićima javno su se izvinili hrvatski predsjednik Stipe Mesić i Ivo Josipović, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posjetila je Ahmiće, podsjetile su aktivistice koje su pozvale predsjednika RH Zorana Milanovića i predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića "da se ponovo distanciraju od ratnog zločina u Ahmićima i drugih zločina počinjenih u naše ime".

Teršelič je podsjetila kako je na isti dan, 16. aprila 1993. godine, počinjen zločin u selu Trusina, u BiH, gdje su ubijeni Hrvati. U Trusini danas više niko ne živi, a za počinjene zločine izrečene su presude za dvojicu počinitelja, pripadnika Armije BiH, pred Sudom BiH.

U saradnji s porodicama stradalih organizacije civilnog društva ove godine obilježit će oba ova mjesta stradanja u BiH.

Hrvatska sufinansira osnivanje muzeja HVO-a u bivšem logoru

Teršelič se osvrnula i na osnivanje muzeja HVO-a u BiH kojeg će sufinansirati hrvatsko Ministarstvo branitelja, a za muzej je pribavljena saglasnost Ministarstva odbrane BiH i udruženja hrvatskih logoraša u BiH, dok te saglasnosti nema s ostalim udruženjima logoraša.

- Sporna je lokacija muzeja, kasarna Stanislav Baja Kraljević, na čijem području su u samicama bili zatočeni logoraši, za što postoji pravomoćna presuda tribunala protiv Prlića i drugih. Smatramo da je neprimjereno finansirati muzej na mjestu gdje je bio logor - izjavila je Teršelič.

Dodala je kako je najavljen protest logoraša zatočenih u vrijeme sukoba u Heliodromu koji su jasno poručili da njihov protest nije upućen protiv HVO-a u cjelini, jer su pripadnici HVO-a u brojnim situacijama branili svoje pragove i ognjišta. Njihov protest upućen je protiv konkretnih zločinaca čija je krivica utvrđena i u Haagu i pred sudom u BiH.

Prije 30 godina u Ahmićima, selu kod Viteza u Bosni i Hercegovini, počinjen je jedan od najokrutnijih ratnih zločina u ratu u Bosni i Hercegovini. Jedinice HVO-a napale su 16. aprila 1993. selo Ahmiće gdje je, svjedoče preživjeli, ubijeno 116 ljudi, većinom žene, djeca i starci.

Akcija "Ne u naše ime - 30 godina od ratnog zločina u Ahmićima" održat će se 15. aprila na Trgu bana Jelačića u znak sjećanja na žrtve Ahmića.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.