open-navfaktor-logo
search
Nepristupačan teren
Aktivni požari kod Čitluka i Konjica: Vatra došla blizu ceste za Glavatičevo i Boračko jezero
Požari s kojima se već pnekoliko dana bore vatrogasci na području Čitluka i Konjica još su aktivni, a vjetar i nepristupačan teren onemogućavaju gašenje.
18.07.2022. u 11:56
get url
text

- Razbuktao nam se požar na Dubravama kod Krehin Graca, trenutno je pod kontrolom, ali za minutu možemo izgubiti nadzor radi prejakog vjetra koji nam stvara probleme – rekao je za Fenu zapovjednik čitlučkih vatrogasaca Silvio Ostojić.

Kako je kazao, svi ljudi su na terenu.

- Trenutno nam je angažirano petnaest vatrogasaca koji drže pod kontrolom situaciju, šta će biti dalje ovisi od vjetra – naglasio je Ostojić.

Osim na području čitlučke općine, požar stvara probleme i vatrogascima u Konjicu.

- Od 7.30 sati helikopteri pomažu, magla i gust dim su onemogućavali njihovo djelovanje prvih sat vremena. Nakon što je vjetar pomogao da se zrak raščisti oni su radili oko sat i po, međutim, požar je još aktivan i manje je dima nego jutros – izjavio je Adis Hadžialić iz Civilne zaštite Konjic.

- Pokušavamo lokalizirati požar, teško je procijeniti koliko je opožareno područje. Velika je površina, nepristupačan teren, a dio je i miniran. Samo se iz zraka može gasiti – istaknuo je.

Navodi kako je angažirana kompletna vatrogasna jedinica, oko 15 vatrogasaca te 20 iz šumarstva.

VEZANI TEKST - Vijeće ministara traži pomoć hrvatskih kanadera u gašenju požara u BiH

- Ponuđena nam je i pomoć drugih jedinica, ali nema potrebe za njihovim angažiranjem jer ih ne možemo iskoristiti radi nepristupačnosti terena. Vatra je došla blizu ceste za Glavatičevo i Boračko jezero, pokušavamo ga lokalizirati i ugasiti – zaključio je Hadžialić.

Inače, Vijeće ministara BiH jednoglasno je, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo odluku o traženju međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje u gašenju požara u Bosni i Hercegovini. Odlukom je od nadležnih organa Republike Hrvatske zatražena međunarodna pomoć u vidu slanja letjelica (kanadera) s posadom koju će primiti organi civilne zaštite u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.