open-navfaktor-logo
search
Zanemareni borci i oboljeli
Aliefendić o budžetu FBiH: Kako je nametnuta vlast rasporedila 7,5 milijardi KM narodnog novca
Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Almedin Aliefendić (SDA) komentirajući usvojeni budžet Federacije za ovu godinu u Zastupničkom domu, rekao je kako Budžet "reflektira političke interese, uključujuću zahtjeve HDZ-a".
25.01.2024. u 12:39
get url
text

- Usvojeni Budžet Federacije BiH za 2024. godinu odražava pažljivo razmatranje interesa različitih društvenih grupa. Budžetska politika koja se vodila bila je usmjerena prema građanima, lokalnim zajednicama, udruženjima i raznim interesnim kolektivima. Poseban naglasak stavljen je na podršku pronatalitetnoj politici, poticanje nižih nivoa vlasti, podrška privatnim preduzećima s planiranih 17 miliona KM, te niz drugih grantova pojedincima i kolektivima - navodi Aliefendić i dodaje:

- Jasno je da budžet reflektira političke interese, uključujući zahtjeve HDZ-a za grant sredstva kantonima, te poticaje za sportsku infrastrukturu, posebna sredstva za Zrinjski i Velež kako bi se održao balans uticaja SDP-a.

Povećana sredstva za penzionere svakako su pozitivna, ali izazivaju pitanja o konkretnim povišicama u januarskim penzijama. Penzioneri su ciljana izborna grupacija koju vlast pokušava "kupiti" povišicama za svoje interese.

Navodi kako postoje i kritičke tačke poput povećanja novca političkim strankama (sa 3,8 miliona KM na 4,56 miliona KM).

- Postoje i kritičke tačke u budžetu, kao što su povećana sredstva za političke stranke sa 4,56 miliona KM, što ukazuje na političke igre u izbornoj godini. Također, zabrinjavajući je odnos prema branilačkoj populaciji, gdje su transferi za invalidnine i egzistencijalnu naknadu povećani samo za 3,3 posto, što znači izrazito mali iznos od 0,16 KM po mjesecu učešća u ratu za demobilisane branitelje.

Odnos prema teško oboljelim građanima nije na potrebnom nivou jer i dalje se čeka na listama za liječenje. Dodatno, povećanje putnih troškova za vožnju službenih automobila u predizbornim kampanjama ukazuje na zloupotrebu nametnute vlasti -navodi Aliefendić i dodaje:

- Sveukupno, budžet ukazuje na kompleksne političke odluke s naglaskom na izbornu godinu, a njegova imlementacija na građane zahtijeva pažljivo praćenje i analizu.

Nametnuta vlast je iskoristila priliku raspolaganja javnim novcem da ostvari što više političkog utjecaja preko građana koji pune budžete na svim nivoima.

Pored svih prethodno navedenih aktivnosti, uložio sam amandman u iznosu od pet miliona KM za rekonstrukciju vrelovoda u Kaknju.

Obećanje resornih ministarstava Vlade F BiH o iznalaženju rješenja već je dobijeno u vezi s ovim projektom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.