open-navfaktor-logo
search
Katastrofalan odnos
Aliefendić: Povećanje egzistencijalne naknade za borce za devet feninga je ponižavajuće
Mi znamo da pripadnici Armije RBiH, HVO, i MUP-a iz perioda agresije, biološki nestaju i sve je manji broj korisnika i ovih devet feninga je mizerno
AUTOR: E. Duvnjak-Šalaka
11.05.2024. u 07:47
get url
text
Almedin Aliefendić
Almedin Aliefendić
FOTO: Faktor
Egzistencijalna naknada sa federalnog nivoa za nezaposlene borce sa navršenih 57 godina i više iznosi po mjesecu provedenom u odbrani zemlje 5,09 KM. Povećana je za cijelih devet feninga u odnosu na prošlu godinu, a na prijedlog Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.
Tako oni koji su u odbrani zemlje proveli recimo tri godine imaju egzistencijalnu naknadu od 183 KM mjesečno.
Tražili smo od ministra da se očituje kod boračkog dodatka
Ovakvo povećanje borci su ocijenili sramnim i ponižavajućim.
- Ne mogu da vjerujem da je riječ o svega devet feninga. Da sam ministar, bilo bi me stid to izgovoriti. Nas boraca je sve manje jer nas sve više obolijeva i umire i nisu u stanju povećati naknadu na šest KM kao što su uradili kantoni pa i više. Pa kakav je to odnos prema ljudima koji su branili ovu zemlju - govori sa gorčinom jedan od demobilisanih boraca.
Federalni zastupnik Almedin Aliefendić (SDA) je prvi koji je ukazao na mizerno povećanje egzistencijalne naknade kod razmatranja Prijedloga budžeta FBiH za ovu godinu.
- Prema tadašnjem prijedlogu povećanje je trebalo biti 16 feninga, što je grozno, međutim ono je sada još manje, devet feninga.
- Tih devet feninga je ponižavajuće, katastrofalno loš odnos prema boračkoj populaciji. Ja sam na posljednjoj sjednici tražio od federalnog ministra za boračka pitanja Nedžada Lokmića kroz pitanja da se očituje, zauzme konačan stav i kada je u pitanju borački dodatak.
Mi znamo da pripadnici Armije RBiH, HVO, i MUP-a iz perioda agresije, biološki nestaju i sve je manji broj korisnika i ovih devet feninga je mizerno i ono mora biti mnogo, mnogo veće - govori Aliefendić koji je i sam bio učesnik odbrane zemlje.
Do sada je egzistencijalna naknada trebala da bude sedam-osam KM po mjesecu 
Razgovarali smo i sa Hamzom Krkalićem iz Federalnog udruženja Kamp boraca.
- Do sada je egzistencijalna naknada sa federalnog nivoa trebala iznositi sedam-osam KM, ali ne oni su se povećali za devet feninga, to je strašno, a kantoni su povećali na šest-sedam KM, prema svojim budžetima. Šta više da kažem - govori nam Krkalić.
Egzistencijalna mjesečna naknada za nezaposlene demobilisane borce postoji na federalnom i kantonalnom nivou.
Na federalnom nivou je mogu dobiti borci koji imaju 57 i više godina, a na kantonalnom nezaposleni koji imaju ispod 57 godina.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.