open-navfaktor-logo
search
Federalni zastupnici
Aliefendić: Vlada FBiH nije uvažila inflatorna kretanja i pomogla penzionerima, ali zato u vladinim institucijama...
Državna služba je dobila povećanje osnovice za obračun plaće, ne samo na nivou Federacije već i na nivou kantona i općina, govori Almedin Aliefendić.
Autor: E. D.-Š.
14.03.2024. u 21:53
get url
text
Almedin Aliefendić
Almedin Aliefendić
FOTO: Ajdin Cocalić
Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić (SDP) gotovo godinu dana nakon imenovanja smilovao se da se 12. marta sastane sa predstavnicima penzionera, o čemu Vlada FBiH nije izvijestila javnost, a izvještava o svim mogućim susretima.
Sastanak na kojem su bili i dopremijer Toni Kraljević, resorni ministar Adnan Delić i direktor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Halil Subašić sa penzionerima je održan kako bi im rekli da od njihovih zahtjeva nema ništa jer nema para. Rečeno im je da mogu očekivati povećanje aprilskih penzija za jedan ili dva posto!?
Budžet Federacije BiH je najveći do sada i iznosi skoro 7,5 milijardi KM!
Više me ništa ne može iznenaditi od ove Vlade FBiH 
Penzioneri od januara traže isplatu 13. penzije u iznosu od 670 KM zbog galopirajuće inflacije, traže aprilsko usklađivanje penzija za pet posto i izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u vezi sa usklađivanjem penzija. Insistiraju da se penzije više ne usklađuju prema rastu bruto domaćeg proizvoda i indeksa potrošačkih cijena već prema rastu ličnog dohotka u FBiH i potrošačke korpe.
- Prema ovom praćenju rada Vlade Federacije BiH, mene više ništa od njih ne može iznenaditi. Oni kada su ovakav odnos uspostavili sa najbrojnijom populacijom, penzionerima, kakav je tek odnos prema nekim manjim grupacijama. Obično Vlada ili politike gledaju da iz svega toga profitiraju u smislu privlačenja podrške određene populacije, a populacija penzionera u izbornoj godini je vrlo interesantna.
Oni rizikuju da u ovoj godini na nižim nivoima vlasti, odnosno, lokalnom nivou imaju grupaciju najbrojniju protiv svojih politika. Oni uopće nisu uvažili ova velika inflatorna kretanja i da pomognu penzionerima u smislu prevladavanja te ekonomske krize - govori federalni zastupnik Almedin Aliefendić (SDA).
Podsjeća kako na sceni imamo usklađivanje plaća u realnom sektoru, posebno u vladinim institucijama.
U obrazovanju povećane plaće za 15 posto u ZDK 
- Državna služba je dobila povećanje osnovice za obračun plaće, ne samo na nivou Federacije već i na nivou kantona i općina. Policija isto tako. Imam informaciju iz mog kantona Zeničko-dobojskog da je povećanje 10 posto, u obrazovanju su povećane plaće za 15 posto.
Uz sve to imamo posebnu isplatu neoporezive pomoći od po 2.500 KM gdje je većina u privatnom sekoru to polovično isplatila. I nelogično je da najugroženija kategorija stanovništva penzioneri ne dobiju pomoć od Vlade. Da li je to 13. penziju od oko 670 KM ili manji jednokratni iznos, mislim da je imalo smisla ili da im se obeća kroz redovno usklađivanje ili čak vanredno po Zakonu o PIO-u neki veći procenat koji bi bio u trendu svih ovih povećanja u drugim sektorima - govori Aliefendić i dodaje:
- Nadam da će Vlada ipak poslije svih ovih reakcija i zahtjeva udruženja penzionera steći potreban senzibilitet prema ovoj populaciji i da će u konačnici povući potez koji će zadovoljiti ovu populaciju.
Razgovarali smo i sa federalnom zastupnicom Almom Kratina (DF).
Početkom prošle godine kada je premijer bio Fadil Novalić penzije su povećane 11 posto
- Prvo, način na koji se vodi taj dijalog uvijek na insistiranje i molbu penzionera bez više transparentne analize položaja kategorije koja je u najvećem procentu ispod ivice egzistencije, nije ispravan.
Ovo što smo čuli nakon sastanka predstavnika penzionera i Vlade FBiH govori u prilog tome da Vlada nije suštinski razmotrila zahtjeve sa namjerom da iznađu mogućnosti za poboljšanje statusa penzionera. S obzirom na rekordan budžet FBiH kojim se hvali Vlada FBiH, sigurna sam da ima prostora za poboljšanje statusa penzionera, ali i da Vlada treba ozbiljno razmisliti o promjeni kriterija za usklađivanje penzija shodno zakonskim izmjenama koje su predstavnici penzionera predložili - kazala je Kratina.
Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Edita Mazić (SDA) kaže kako ne može da vjeruje da bi se aprilske penzije mogle povećati za svega jedan ili dva posto.
- Zaprepaštena sam. Početkom prošle godine kada je premijer bio Fadil Novalić penzije su povećane za 11 posto. Ljudi sada očekuju više i zbog inflacije, cijene rastu. Imamo najveći budžet. Ako nisu mogli izdvojiti sada, kada će? Kod nas su prioritet svih prioriteta bile penzije. Kao zastupnica ću postaviti pitanje o povećanju penzija - kazala je Mazić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.