open-navfaktor-logo
search
Odgovor na prijetnje
Ambasada SAD-a: Branit ćemo BiH, nećemo stajati po strani dok je Dodik gura u sukob
Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini na svom zvaničnom Twitter nalogu reagirala je na posljednje skandalozne izjave predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika.
24.04.2023. u 16:38
get url
text

U svom govoru na platou Spomen-području Donja Gradina, tokom obilježavanja Dana sjećanja na žrtave ustaškog zločina u koncentracionom logoru Јasenovac, koji je bio još jedan izljev mržnje, Dodik je kazao i to kako su svi Srbi jedan narod te da će jednog dana svi živjeti u istoj državi. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je sjedio u prvom redu ispred Dodika, na ove se riječi smješkao.

- Evo činjenica: Republika Srpska je entitet u BiH. Ona ne postoji izvan Bosne i Hercegovine, a prema Ustavu BiH, niti entitet nije bilo koja druga administrativna jedinica nižeg nivoa nema pravo na otcjepljenje ili ujedinjenje sa drugom državom. Milorad Dodik je u krivu ako misli da će SAD stajati po strani dok on gura BiH u sukob. Sjedinjene Države će štititi Bosnu i Hercegovinu i osigurati da se održi njen suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter - poručeno je iz Ambasade SAD-e. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.