open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Ambasada SAD-a nakon Dodikovog negiranja: Činjenice o napadu na Markale su dobro utvrđene i nepromjenjive
Napad na pijacu Markale 5. februara 1994. godine bio je besmislen čin nasilja nad civilima i ratni zločin koji su počinile snage Vojske Republike Srpske (VRS) prilikom opsade grada Sarajeva, navodi se u reakciji iz Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini. 
06.02.2023. u 14:58
get url
text

- Činjenice o napadu na Markale su dobro utvrđene i nepromjenjive - podvukla je Ambasada SAD-a u objavi na Twitteru. 

Dodaje se da laži i dezinformacije o ovom ili drugim ratnim zločinima koji su se dogodili tokom rata 1992-1995. ponovo traumatiziraju žrtve i njihove porodice i potkopavaju pomirenje i međusobno razumijevanje.

Reakcija Američke ambasade u BiH uslijedila je nakon što je, i pored haške presude, i Inzkovog zakona o zabrani negiranja genocida i ratnog zločina, predsjednik RS-a Milorad Dodik nastavio sa dosadašnjom praksom negiranja zločina koji je 5. februara 1994. godine počinila Vojska RS-a.

Dodik se na 29. godišnjicu masakra na Markalama oglasio na svom Twitter profilu.

VEZANI TEKST - Dodik negirao zločin na Markalama, hoće li reagirati Tužilaštvo BiH i Kajganić

- Lažni visoki predstavnik na obilježavanju lažima opisanog zločina. Jedina istina Markala su nevine žrtve, čije ubice će biti poznate kad-tad. Markale su zločin za koji su dva puta lažno optuženi Srbi i upotrijebljene su kao povod za NATO bombardovanje Republike Srpske. To je istina koju niko ne može negirati. Christian Schmidt je tada podržao bombardovanje Republike Srpske, koje je sprovedeno bez odluke Vijeća sigurnosti UN - napisao je Dodik.

Iz Tužilaštva BiH, podsjećanja radi, poručivali su kako će pratiti izjave u javnosti u vezi s negiranjem zločina te shodno tome reagirati. Dodikova izjava je upravo negiranje ratnog zločina. Sada se čeka reakcija Tužilaštva koje vodi Milanko Kajganić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.