open-navfaktor-logo
search
Podrška državi
Ambasada SAD-a: RS nije država, to je naš stav već 27 godina; Dodikovi komentari ne zavređuju odgovor
Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini u svojoj posljednjoj objavi na Facebooku, a u vezi s posjetom ambasadora Michaela Murphyja Banjoj Luci na dva mjesta izjednačila je entitet i državu, napisavši "kompanije u RS i BiH", "(...)  poboljšali poslovnu klimu u RS i BiH".
16.09.2022. u 10:42
get url
text

Iz ovoga se može pomisliti da su RS i BiH dvije zasebne teritorije, ako ne i države, što je izazvalo burne reakcije u komentarima na ovu objavu.

Ovakvu praksu "RS i BiH" koriste mediji bliski vladajućoj koaliciji u entitetu Republika Srpska, javni servis RTRS i privatna televizija ATV. Zato smo zatražili objašnjenje u Ambasadi SAD-a u BiH.

VEZANI TEKST - Dodikov prst u oko SAD-u: Prisluškujemo američkog ambasadora

- Ne možemo biti jasniji - Republika Srpska nije država. To je jedan od dva bosanskohercegovačka entiteta, stav kojem je SAD bio jasan i dosljedan već 27 godina. Kada kažemo RS i BiH, mislimo na državu Bosnu i Hercegovinu i jedan od njena dva entiteta - Republiku Srpsku. Dovoditi u pitanje američku politiku po ovom pitanju je u najboljem slučaju neinformirano, a u najgorem zlonamjerno - saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Ambasade SAD-a.

Zatražili smo i komentar na jedan od posljednjih preizbornih nastupa čelnika SNSD-a Milorada Dodika koji je javno uvrijedio američkog predsjednika Joea Bidena kazavši "kako se Biden ne bi ni sjećao kada bi ga on posjetio u Bijeloj kući". 

- Njegovi komentari ne zavređuju odgovor - kratko nam je rečeno iz Ureda.

Američka ambasada u BiH nije direktno odgovorila na pitanje o prisluškivanju, već su samo proslijedili svoju objavu sa društvenih mreža. U njoj se ne govori o Dodikovim tvrdnjama da prisluškuje američkog ambasadora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.