open-navfaktor-logo
search
Oštro reagiranje
Ambasada SAD-a: Sramotno je Čovićevo ponosno učešće na manifestaciji u čast osobe odgovorne za toliko strašnih zločina
Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini oglasila se u povodu prisustva Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a, promociji knjige ratnog zločinca Valentina Ćorića. Promocija je održana sinoć u Mostaru.
17.02.2024. u 15:00
get url
text

VEZANI TEKST - Skandal u Mostaru: Čović na svom "evropskom putu" svratio na promociju knjige ratnog zločinca Ćorića

- Dragan Čović se prije dva dana ponosno hvalio opredjeljenjem za izgradnju evropske BiH za sve. Dragan Čović je sinoć odlučio da javno oda počast osuđenom ratnom zločincu Valentinu Ćoriću, jednom od zloglasne "šestorke Herceg-Bosne" koju je Haški tribunal osudio za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, na promociji knjige u Mostaru - navode iz Ambasade SAD u BiH.

Dodaju da je Čovićevo javno iskazivanje podrške osuđenom ratnom zločincu anatema za evropske vrijednosti koje on navodno zastupa i koje tvrdi da podržava.

- Javna podrška i veličanje osuđenih ratnih zločinaca sasvim sigurno nema mjesta u "evropskoj BiH za sve". Sramotno je ponosno učešće Dragana Čovića na manifestaciji u čast osobe odgovorne za toliko strašnih zločina. Činjenica da je događaj održan u jednoj od, navodno, zajedničkih kulturnih institucija Grada Mostara, dodatno vrijeđa rane žrtava - stoji u saopćenju Američke ambasade iz koje su dodali da lideri koji ispovijedaju privrženost evropskim vrijednostima trebaju voditi primjerom, a ne odavanjem počasti ratnim zločincima i ponovnim otvaranjem starih rana.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.