open-navfaktor-logo
search
Negativan utjecaj
Ambasadori poslali oštro pismo bh. vlasti zbog "nazadnih" izmjena Zakona o VSTV-u
Predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini uputili su članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kao i šefovima klubova zastupnika i delegata, oštro pismo zbog "nazadnih izmjena" Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV), "urađenih u posljednjem trenutku".
07.06.2023. u 20:13
get url
text

VEZANI TEKST - Vijeće ministara BiH treba političke konsultacije, odgodili usvajanje jednog od "evropskih zakona"

Navode da se verzija sa izmjenama u posljednjem trenutku po smislu i suštini razlikuje od verzije koja je dobila pozitivnu ocjenu Venecijanske komisije i Evropske komisije. Pozvali su Parlament BiH da se vrati na prvobitni tekst, a pismo ide i predsjedavajućoj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjani Krišto, ministrima pravde BiH, FBiH i RS-a Davoru Bunozi, Vedranu Škobiću i Milošu Bukejloviću, te predsjedniku VSTV-a Halilu Lagumdžiji.

Njihovo pismo prenosimo u cijelosti.

- Mi, ispod potpisani, nakon višegodišnjeg iščekivanja, pozdravljamo djelovanje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine na Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu Nacrt zakona) dana 12. maja 2023. godine. Međutim, koristimo priliku da izrazimo zabrinutost, jer će se, prema našoj procjeni, nazadne izmjene Nacrta zakona, urađene u posljednjem trenutku, negativno odraziti na obim podataka za prijavu, te, potencijalno, predstavljati prepreku praktičnoj realizaciji sistema provjere finansijskih izvještaja koji se Nacrtom zakona uvodi.

Među četrnaest prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU nalazi se i usvajanje novog Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine (Zakon o VSTV-u BiH) u skladu sa evropskim standardima, koji je predugo na čekanju. S obzirom na izostanak napretka u izradi i usvajanju novog zakona, nakon Izvještaja eksperata o pitanjima vladavine prava u BiH za 2019. godinu, u kojem je ponovljen poziv na usvajanje novog zakona, uvedene su hitne izmjene i dopune kako bi se osiguralo privremeno rješenje, odnosno riješila neka od gorućih pitanja u vezi integriteta u važećem Zakonu o VSTV-u BiH. Nažalost, i pored njihove ključne važnosti i relativno uskog obima, ove izmjene i dopune su se na sličan način našle u zastoju, uz napomenu da je prošlo više od dvije godine od pozitivne ocjene Venecijanske komisije i Evropske komisije na Nacrt zakona.

Verzija Nacrta zakona, sa izmjenama u posljednjem trenutku, se sada po svom smislu i suštini razlikuje od verzije koja je dobila pozitivnu ocjenu Venecijanske komisije i Evropske komisije. Ovakve izmjene će se negativno odraziti na napore na povećanju transparentnost u pravosudnom sistemu i procedure za prijavu i provjeru imovine. Uprkos tome, Vijeće ministara BiH je usvojilo Nacrt zakona sa problematičnim izmjenama i uskoro će ga uputiti u parlamentarnu proceduru. Ove izmjene ne uzimaju u obzir ponovljene preporuke i smjernice koje su dali i ispod potpisani i Venecijanska komisija u cilju postizanja suštinske ravnoteže između zaštite ličnih podataka, sa jedne, i potrebe za većom transparentnošću u vezi sa finansijskim izvještajima, sa druge strane.

Umjesto da unaprijede transparentnost i integritet, predložene izmjene imaju potencijal da razvodne ove standarde dok, istovremeno, negiraju i svrhu i proces samih mehanizama integriteta. Osim toga, Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH je dana 24. maja 2023. godine razmotrilo ove izmjene i jednako tako došlo do zaključka da iste ne povećavaju integritet pravosuđa.

U svjetlu navedenog, a kako bi se izbjeglo dalje podrivanje ionako historijski niskog povjerenja u javne institucije, uključujući pravosuđe, pozivamo Parlamentarnu skupštinu BiH da se vrati na tekst Nacrta zakona koji je prethodno ocijenjen kao usklađen sa evropskim i međunarodnim standardima i to tako što će odbaciti izmjene odredbi članova 10a, 86a i 86c od 12. maja 2023. godine. Nadalje, pozivamo Parlamentarnu skupštinu BiH da se suzdrži od daljih izmjena koje slabe sistem provjere finansijskih izvještaja ili druge mjere integriteta utvrđene ovim zakonom.

Sve izmjene Nacrta izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u BiH moraju se vršiti u dobroj vjeri, s namjerom jačanja integriteta, transparentnosti i odgovornosti sektora pravde. Izmjene suprotne ovoj namjeri dovode u pitanje privrženost njihovih zagovornika ovim temeljnim vrijednostima, vladavini prava i stabilnoj i prosperitetnoj budućnosti BiH. Odluka Evropskog vijeća iz decembra 2022. o dodjeli kandidatskog statusa zemlji povećala je očekivanja od domaćih političkih lidera da provedu ključne reforme poput ove. Napori da se zamagli ova odgovornost će negativno uticati na napredak BiH ka njenom deklarisanom cilju pridruživanja Evropskoj uniji.

Za vašu informaciju, u prilogu dostavljamo prvobitni tekst prethodno navedenih članova bez izmjena koje su uvrštene u posljednjem trenutku - naveli su u pismu.

Pismo ambasadora zbog Zakona o VSTV

Pismo ambasadora zbog Zakona o VSTV

Pismo ambasadora zbog Zakona o VSTV

Pismo ambasadora zbog Zakona o VSTV

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.