open-navfaktor-logo
search
Jeftina politika
Ambicije "Trojke" ispred interesa države: Je li Dodiku obećano štetno ekonomsko širenje Srbije na teritoriji BiH
Na sastanku nove koalicije na državnom nivou koju čine "Trojka" sa partnerima, SNSD i HDZ, a koji je održan u Lukavici, predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković kazao je da je "malo pregrub termin da smo radili bilo kakvu raspodjelu plijena ili foteljama".
16.01.2023. u 07:34
get url
text

VEZANI TEKST - Konaković: Pregrub termin da smo radili bilo kakvu raspodjelu plijena ili fotelja

-  Preuzimamo odgovornost i za one ljude koji su na čelu institucija, to je potpuno normalan prirodan politički proces u jednoj dobroj atmosferi. Razgovarali smo o ključnim pozicijama u sistemu gdje ima 17 ili 18 pozicija kojima su istekli mandati, gdje godinama sjede ljudi koji na rubu zakona rade i pred nama je veliki posao - kazao je Konaković i dodao:

- Ono što je do sada bilo na ovoj našoj strani uglavnom će ostati na našoj strani, ali će biti nekih malih korekcija.

"Trojku" najviše zanima Obavještajno-sigurnosna agencija gdje bi se na čelu, o tome je Faktor već pisao, umjesto Osmana Mehmedagića trebao naći Erduan Kafedžić, aktuelni direktor Ureda za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo.

VEZANI TEKST - Dodikova tri uvjeta "Osmorki": Zašto su sporni Buk Bijela, aerodrom Trebinje i plinovod ka Srbiji

Promjene bi trebale biti i na poziciji direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine (DKPT) gdje bi umjesto Mirsada Vilića mogao doći od "Trojke" Mirsad Đelilović, Ensad Korman ili Nusret Selimović koji ispunjava uvjete za penziju.

Nacionalni ključ ostavlja Darka Ćuluma na poziciji direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Po prinicpima koje je prihvatila "Trojka", uobličenih u Konakovićevoj izjavi "ono što je bilo naše, ostaje naše", neće biti miješanja u to ko će biti na čelu veoma važnih državnih institucija poput, recimo, Uprave za indirektno oporezivanje gdje gazduje kadar HDZ-a Miro Džakula ili Regulatorne agencije za komunikacije gdje glavnu riječ vodi provjereni igrač Milorada Dodika Draško Milinović.

VEZANI TEKST - Poništavaju se konkursi za čelnike policijskih agencija, kandidat za direktora OSA-e Erduan Kafedžić?

Bit će zanimljivo vidjeti kako će se "Trojka" ponašati kada je u pitanju aktuelni saziv Centralne izborne komisije, protiv koje su Dodik i njegov politički partner u prošloj godini vodili pravu medijsku hajku.

Posebnu važnost ima i Komisija za koncesije (predsjednik Milomir Amović) čija je nadležnost da procjenjuje da li je neka koncesija dodijeljena u skladu sa Ustavom BiH, bez obzira na to da li se radilo o domaćem ili stranom pravnom licu.

Njena nadležnost se odnosi na cijeli teritorij BiH, odnosno oba entiteta i Brčko distrikt.

VEZANI TEKST - Šta su Milanović i Dodik dogovorili oko aerodroma u Trebinju: Grade li Rusi bazu u RS-u?

Bez nje bosanskohercegovački entitet Republika Srpska i Srbija ne mogu ući u proces izgradnje Hidroelektrane Buk Bijela, koja je sporna iz nekoliko razloga.

Upravo je HE Buk Bijela na vrhu prioriteta projekata (tu su još aerodrom u Trebinju, gasovod....) za koje se zalaže Dodik, a za čiju realizaciju mu je neophodno da "Trojka" da zeleno svjetlo. 

Prije formiranja koalicije Dodik je izričito tražio od "Trojke" čvrsto obećanje da neće stajati na putu nekontrolisanog ekonomskog širenja Srbije na teritoriji BiH. Iskusni politički lisac poput Dodika ne bi ušao u ovaj aražman da nije siguran u realizaciju svojih ciljeva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.