open-navfaktor-logo
search
Reakcije
Američka ambasada se pravda: Lažne su optužbe da smo utjecali na presudu Novaliću i drugima
Američka ambasada u BiH odbacila je tvrdnje da su utjecali na presudu premijeru Fadilu Novaliću i drugima u slučaju "Respiratori".
05.04.2023. u 14:22
get url
text

U saopćenju koje su objavili na Twitter nalogu istakli su da "Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju nezavisne i hrabre institucije za provođenje zakona, tužilaštva i pravosudne institucije".

VEZANI TEKST - Perić nije bio za osudu Novalića i drugih, spomenuo Ambasadu SAD-a i medijski teror sa "centrom u jednom dnevnom listu"

- Institucije koje rade u ime građana ove zemlje na istraživanju, procesuiranju i kažnjavanju korupcije, koja muči demokratiju i ekonomiju Bosne i Hercegovine, i koja uzrokuje da mnogi građani ove zemlje žele otići i graditi živote za sebe i svoje porodice negdje drugo – naglasili su.

Pojasnili su i da ankete pokazuju da "građani nemaju povjerenja u te institucije i da je korupcija sve gora".

- Uvijek smo apelirali na pravosudne institucije u BiH da moćnike pozovu na odgovornost za svoje postupke. Optužbe da je Ambasada Sjedinjenih Država utjecala na bilo koji aspekt ovih ili bilo kojih drugih sudskih postupaka lažne su i obmanjujuće. Snažno ih odbijamo – poručili su.

 

Ambasada SAD-a je, između ostalog, u augustu prošle godine, kada je bila u toku predizborna kampanja, proglasila tužioce koji su vodili predmet "Respiratori" herojima mjeseca. 

Na stranici Ambasade SAD-a tada je navedeno: 

- Povjerenje u pravosuđe BiH je na historijskom minimumu posebno kada je u pitanju spremnost pravosuđa na suočavanje s korupcijom.

VEZANI TEKST - Je li ovo plan Trojke i HDZ-a: Osuditi Novalića, osloboditi Milićević, pa imenovati Vladu FBiH bez Lendine saglasnosti?

Pandemija COVID-19 dala je dodatni prostor beskrupuloznim političarima da pljačkaju javna sredstva namijenjena za osiguranje adekvatne zdravstvene zaštite građana BiH. Tužioci Tužilaštva BiH Mirza Hukeljić i Džermin Pašić odbili su da ignorišu štetu koju ljudima ove zemlje nanose pojedinci uključeni u korupciju na visokom nivou i organizovani kriminal. Ovi tužioci preuzeli su ogromnu odgovornost u nekima od najznačajnijih javnih suđenja za korupciju ikada pokrenutih u BiH. Trpjeli su nemilosrdne napade optuženih i pojedinih medija.

Ustrajali su usprkos nedostatku podrške i resursa, te rizika od odmazde. Oni su to uradili jer shvataju važnost borbe protiv korupcije i svi ostali tužioci treba da slijede njihov primjer kako bi osigurali demokratsku budućnost u BiH. S ponosom imenujemo Mirzu Hukeljića i Džermina Pašića herojima mjeseca Ambasade SAD.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.