open-navfaktor-logo
search
Zločini kod Ključa
Amor Mašović na suđenju Unčaninu i ostalima: Svi ekshumirani iz grobnice Lanište 2 bili u civilnoj odjeći
Na suđenju za zločine počinjene u Velagićima kod Ključa 1992. godine, prvi svjedok Državnog tužilaštva je ispričao da su sve žrtve koje su u oktobru 1996. ekshumirane iz masovne grobnice Lanište 2 bile u civilnoj odjeći.
14.09.2022. u 14:43
get url
text

Amor Mašović, bivši predsjednik Državne komisije za traženje nestalih, rekao je da se grobnica nalazi 15-ak kilometara od Ključa na putu prema Bosanskom Petrovcu, da ju je policija osiguravala skoro godinu dana, dok nije došao ekspertni tim iz Sarajeva, u kojem je bio svjedok, koji je ekshumaciju radio tri dana, a obdukcija se radila u ključkoj srednjoj školi.

Sama grobnica je, prema Mašoviću, bila prečnika 15-ak metara, i pored 77 tijela, istražitelji su pronašli čahure, zrna od metaka, kanistere za gorivo, sajlu, a članovi porodica su identifikaciju radili po odjeći, predmetima i ličnim dokumentima.

- Sve žrtve su bile u civilnoj odjeći. Možda je 50-ak njih na sebi imalo džempere, neki su bili u teksas, neki u šuškavim jaknama. Nikakvih elemenata vojne odjeće - izjavio je Mašović, pojasnivši da su sve žrtve bile muškarci, od kojih trojica maloljetna.

Svjedok se u sudnici prisjetio razgovora s porodicama žrtava, koje su ispričale da su žrtve bile lišene slobode, kratko zadržane u jednoj školi i strijeljane, te da se radilo o ljudima iz Velagića.

- Svih 77 žrtava dolazi iz 24 porodice - kazao je Mašović.

Prema njegovim riječima, na području Ključa je po završetku rata pronađeno oko 560 posmrtnih ostataka, od kojih je 400 ekshumirano iz masovnih grobnica.

Mašović je svjedočio na suđenju Bošku Unčaninu, Marinku Miljeviću i Draganu Despotu, optuženima da su, u svojstvu pripadnika voda Vojne policije Drugog inžinjerijskog puka Drugog krajiškog korpusa, 1. juna 1992. učestvovali u ubistvima 78 civila, koje su prethodno zaustavili na punktu u Velagićima, njihovom zatvaranju u staru zgradu škole u ovom mjestu, nakon čega im je naređeno da izađu ispred objekta, gdje su usmrćeni automatskim oružjem, a njihova tijela prevezena kamionom, odakle su kasnije ekshumirana iz masovne grobnice Lanište 2.

Mašović je rekao da nije davao iskaz u istrazi, osim što mu je Tužilaštvo dostavilo dokument koji se tiče ekshumacije žrtava, nakon čega je Odbrana prigovorila na njegovo svjedočenje.

Optužba je na ovom ročištu namjeravala saslušati svjedoka Muju Begića, koji, prema riječima branilaca, nije ispitan u istrazi, a tužilac Ahmed Mešić je pojasnio da je ovaj svjedok pozvan da izvrši uvid u dijelove svoje knjige koje Tužilaštvo namjerava uložiti, da bi Sud na kraju odlučilo da Begić neće svjedočiti.

- Ako ste htjeli da ulažete knjigu kao dokaz, trebali ste svjedoka prvo saslušati u istrazi - kazala je tužiocu predsjedavajuća Sudskog vijeća Minka Kreho.

Na početku ročišta je konstatovano da je Tužilaštvo dostavilo uređenu optužnicu iz koje su izbačeni nedostupni optuženi Ilija Krčmar, Svetislav Račić, Željko Bajić, Nikola Ćuk (rođen 1967.) i Nikola Ćuk (rođen 1966.), u odnosu na koje je postupak razdvojen.

Nastavak suđenja je 23. septembra, piše Birn.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.