open-navfaktor-logo
search
Faktor u posjeti
Azil u Prači: Psima zabranjen ulaz dok se ne izgradi novi azil
Azil za pse u Prači otvoren je 2012. godine, sa kapacitetom za prijem 500 pasa, a u ovaj propali projekat Vlada Kantona Sarajevo uložila je 1,5 miliona maraka.
27.10.2020. u 08:10
get url
text
Azil Prača
Azil Prača

Prihvatilište za napuštene i izgubljene životinje u Prači nastalo je kao rezultat ugovora u vlasništvu Muriza Alića firme Murai-komerc d.o.o. i Vlade Kantona Sarajevo 2012. godine. Psi u ovom azilu nisu imali nikakve uvjete da prežive. Loše vođeno poslovanje i upitna briga o psima, kao i prijetnje novinarima i volonterima, stvorili su sliku krajnjeg nemara i nebrige koja je kulminirala, kada je objavljena činjenica da firma Murai-komerc nije registrovana za djelatnosti kojima se ovaj azil treba baviti.

Mediji su izvještavali da se u azilu i oko azila nalaze i masovne grobnice. Psi su bacani u rupe pored rijeke u blizini azila. Po izjavama mještana, većina pasa je puštana iz azila i počeli su napadati stoku, a bili su i meta lovaca po šumama. Psi su bili gladni i bez veterinarske brige. Pčele su se pisati peticije da se ovaj azil zatvori. Fotografije o katastrofalnom uvjetima u azilu u Prači obišle su svijet. Psi su jeli hranu kojoj je odavno istekao rok. Tako je bilo sa lijekovima i vakcinama koje su psima nanijeli više štete nego što su im koristile. Nevladine organizacije koje brinu o psima tražili su da vlasnik azila krivično odgovara.

{$galerijaFotografija}

Kantonalno tužilaštvo Sarajevo počelo je istraživati navode o ubistvima pasa i pranju novca. Međutim, do danas nije podignuta ni jedna optužnica. Kantonalne vlade su se smjenjivale jedna za drugom, a ništa se nije učinilo da se popravi stanje u azilu.

Krajem decembra 2017. godine Skupština Kantona Sarajevo donijela je odluku da se Azil u Prači od firme Murai-komerc otkupi za 650 hiljada maraka.

U junu 2018. godine azil za pse preuzima Veterinarska stanica KS i osniva svoju Podružnicu u Prači, a obnovu finansira Vlada KS, odnosno Ministarstvu privrede KS. Vlada KS obećala je da će uložiti jedan milion maraka u adaptaciju. Kako smo se uvjerili prilikom posjete azilu ne može se primjetiti da je u adaptaciju uloženo milion maraka.

Nijaz Mraković, direktor KJP Veterinarska stanica Sarajevo, kaže da se više ne primaju psi u azil u Prači.

- Veterinarska stanica Sarajevo brine za pse koje smo naslijedili od bivšeg vlasnika azila. Ne možemo primati nove pse jer nemamo uvjeta za to. Ne znam ni koliko je sredstava uloženo u obnovu azilskog centra. Učinili smo sve što je u našoj moći da psi u starom objektu imaju normalne uvjete za život, hranu i medicinsku brigu. Naši ljudi (šest zaposlenih na ugovor o djelu) očistili su prostor i brinu o psima 24 sata. Da bi mogli ponovo primati pse u azil i početi sa udomljavanjem to možemo tek učiniti kada srušimo ovaj azil i na ovom mjestu izgradimo novi. Pripreme su počele i nadam se da ćemo početi sa izgradnjom iduće godine – pojasnio je Mraković.

Prilikom posjete azilu za pse u Prači uvjerili smo se da oni sada imaju dobre uvjete za boravak. Smješteni su u prostrane i čiste kaveze. I pod stalnom su kontrolom veterinara. Jedini nedostatak je što nemaju mjesta da se istrče izvan kaveza, a i to je planirano kada se bude gradio novi objekat za smještaj pasa.

Naš domaćin u azilu za pse Ahmed Ahmetspahić, v. d. izvršnog direktora Podružnice Veterinarske stanice Sarajevo u Prači, kaže da oko 70 pasa ima dobre uvjete, a posebna pažnja se poklanja njihovoj izhrani. Sredstva za kupovinu hrane osigurava Ministarstvo privrede KS, kao i plaće za šest radnika, a većina ih radi na ugovor o djelu.

- Od kada je Veterinarske stanice Sarajevo, preuzela brigu o o psima u ovom azilu, od firme Murai-komerc, psi imaju dobre uvjete za život na ovom mjestu. Kada je azilom upravljala ova firma, psi su jeli kosti, razne otpatke od mesa i bili u nehumanim uvjetima smještaja i blatu. Psi sada jedu suhu hranu od ovlaštenih distributera i uz to je raznovrsna. Svaki mjesec se mijenja jelovnik i jedu suhu hranu od ribe, teletine, govedine i uz to dobijaju i konzerviranu hranu za pse. I volonteri koji brinu o psima obilaze nas, pa im i oni donose hranu u konzervama. Osim volontera svi koji to žele mogu subotom posjetiti azil od 8 do 11 sati – pojašnjava Ahmetspahić.

 

IMG_1468.jpg
1 od 14
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.