open-navfaktor-logo
search
Svečanost
Bajram-namaz klanjan u Srebrenici, čaršijom odjekuje "Širom Bosne ponosne nek' se pjeva Bajram je"
Bošnjaci u Srebrenici su ispratili još jedan mjesec posta Ramazan, a kako kažu, sa radošću su dočekali Bajram, javlja Anadolija.
21.04.2023. u 09:00
get url
text

Za područje opštine Srebrenica centralna bajramska svečanost je tradicionalno održana u prepunoj Bijeloj džamiji u Srebrenici. Pored Bijele džamije bajram–namaz je klanjan još i u Sućesci, Potočarima, Luci i Krušev Dolu, Osmačama, Slapovićima, Dobraku i Osatu.

Prema riječima glavnog imama Medžlisa islamske zajednice Srebrenica koji je i predvodio bajram namaz Damira ef. Peštalića za vjernike Bajram u Srebrenici predstavlja "posebnu radost".

Peštalić je poručio da je iza nas mjesec oprosta i milosti, a da je Bajram blagdan radosti koju treba podijeliti sa svojim voljenima, rodbinom, prijateljima i komšijama.

- Uvijek nekako naglasimo da je Ramazanski bajram vjerski praznik, i srca vjernika su puna radosti. Moramo biti svjesni da je u pitanju vjerski praznik i to moramo poštovati. Mi smo u Srebrenici sigurno primjer dostojanstvenog obilježavanja vjerskih blagdana. Nikada se nije desilo da smo mi narušili obilježavanje naših blagdana. Ovo je vrijeme kada treba da priđemo jedni drugima bez ikakvog interesa - rekao je Damir ef. Peštalić.

Neka vam je sretan Bajram, poručio je efendija Paštalić uz poruku "podijelite radost sa svojim porodicama, prijateljima i komšijama".

- Sutra je Dan šehida i to ne smijemo zaboraviti, ne smijemo zaboraviti njihovu žrtvu. Želim vam uputiti čestitku Bajram šerif mubarek olsun - poručio je Damir ef. Peštalić velikom broju vjernika koji su klanjali bajram namaz.

Peštalić je naglasio da je uvijek "radost u Srebrenici dočekivati i ispraćati Ramazane, ali i radovati se bajramima."

Nakon klanjanja bajram - namaza vjernici su se okupili kod Čaršijske džamije na bajramskom prijemu i druženju.

Na snimku ispod možete vidjeti i čuti dio atmosfere iz Srebrenice gdje se jutros sa razglasa puštala dobro poznata pjesma "Nek mirišu avlije, nek se svako raduje..."

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.