open-navfaktor-logo
search
Bihać
Bajramska poruka muftije Kudića: Zadovoljstvo i sreća prisutni su samo onda kada ih dijelimo s drugima
Ramazan je najodabraniji mjesec u godini i shodno hadisu u kojem se kaže da kada bi ljudi znali njegove blagodati poželjeli bi da traje cijelu godinu - naveo je u bajramskoj poruci muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.
20.04.2023. u 17:11
get url
text

 Međutim, kako je dodao, Uzvišeni Allah iz svoje milosti propisao je post samo jedan mjesec u cijeloj godini dana. To je dovoljno da u njemu osnažimo svoj duhovni vjerski identitet te da u mnogim dunjalučkim izazovima razumijemo najvažnije vrijednosti koje nas obavezuju da o njima razmislimo. Najveća vrijednost jeste da spoznamo Uzvišenog Gospodara, da se Njemu predamo i da sve što činimo bude u Njegovo ime i za Njegovo zadovoljstvo.  

 - U mjesecu ramazanu naučili smo kako se sustezati od hrane, pića i svih prohtjeva i na taj način razumjeli smo onog ko je potreban i da su među nama najplemenitiji oni koji su najviše svjesni Uzvišenog Boga, a najbolji oni koji najviše pomažu drugima, koji su krjeposni i koji su lijepog morala - navodi Kudić

Saznali smo, kako je dodao, kako se čuvati lošeg govora, manje govoriti a više slušati i da su zadovoljstvo i sreća prisutni samo onda kada ih dijelimo s drugima.

  - Da li smo doživjeli ramazan vidjet ćemo u narednim mjesecima kada se očekuje od nas da i dalje Kur'an učimo, namaz klanjamo i o bližnjem brinemo. Drugi dan bajrama je Ddan šehida u kojem ćemo posjetiti šehitluke i proučiti Fatihu pred njihove duše, svjesni činjenice da je narod koji zaboravi svoje šehide osuđen da mu se ponove iskušenja. Naka nam dani Bajrama budu u radosti s našim najdražima i da zajedno slijedimo put dobra koji ćemo dijeliti jedni s drugima. Svim muslimanima od srca čestitam nastupajuće dana Ramazanskog bajrama - naveo je u bajramskoj poruci muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić . 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.