open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Baljić demantirao Konakovića: Pokazao je elementarno nepoznavanje, naši ljekari se jedini bave COVID pacijentima
Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) Elmedin Konaković se na današnjoj sjednici posvećenoj borbi protiv pandemije koronavirusa kritički osvrnuo na rad Kliničkog centra u Univerziteta u Sarajevu (KCUS).
25.08.2020. u 13:43
get url
text

Konaković je, između ostalog, kazao da KCUS ne pruža dovoljan broj usluga pacijentima, te da su zbog toga opterećeni primarni i sekundarni nivo zdravstva.

- Zašto je Klinički centar jedini izostavio Infektivnu, a pokušava praviti izolatorij na Bjelavama među studentima – kazao je Konaković.

Zastupnik Naroda i pravde je izjavio da Klinika za infektivne bolesti KCUS-a jedina u regionu ne zbrinjava pacijente zaražene COVID-19.

Na njegov su istup reagirali iz KCUS-a, odnosno oglasio se doc. dr. Rusmir Baljić, šef Klinike za infektivne bolesti, istaknuvši da je Konaković ponovo pokazao elementarno nepoznavanje funkcioniranja zdravstvenih ustanova u toku pandemije.

- Tvrdnja da Klinika za infektivne bolesti KCUS-a jedina u regiji ne zbrinjava COVID pacijente je najbolji dokaz toga. Ljekari Klinike za infektivne bolesti su jedini u KS koji se bave hospitalizacijom i tretmanom COVID pozitivnih pacijenata, skupa sa kolegama internistima, anesteziolozima i ljekarima drugih specijalnosti. Najbolji dokaz tome je da je 99 posto svih pacijenata u KS koji su morali biti bolnički zbrinuti od strane navedenih ljekara – navodi se u reakciji.

Kao posljedica toga je, dodaje, činjenica da su tri ljekara i 13 medicinskih sestara Klinike za infektivne bolesti bili zaraženi koronavirusom, a neki su još na bolovanju.

- Poseban dokaz nepoznavanja zdravstvenih prilika je taj što Klinika za infektivne bolesti i dalje jedina u KS zbrinjava pacijente koji trebaju infektološki nadzor i tretman: hepatitise, meningitise, sepse, endokarditise te pacijente sa HIV-AIDS. Pored pacijenata iz KS na usluzi je i za zbrinjavanje svih teških slučajeva iz Unsko-Sanskog, Srednje-Bosanskog, Zeničko-Dobojskog, te Bosansko-podrinjskog kantona – pojašnjava doc. dr. Baljić.

VEZANI TEKST - Od "bez rezanja izjava kad hvalim gospođu Izetbegović" do "nju ne može smijeniti ni NATO"

Istaknuo je da se iskreno nada da će u skorije vrijeme i infektolozi Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" početi da se bave pacijentima sa koronavirusom.

- Oni su nažalost jedini, ne u regiji nego možda i u svijetu, koji se ne bave ovakvim pacijentima. Kako nastupajući period jeseni i zime donosi različite vrste respiratornih infekcija pored korona virusnih to će biti prilika i za angažman i nekih JZU u KS koji svo vrijeme borbu protiv aktuelne pandemije gledaju putem TV ekrana – zaključuje se u reagiranju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.