open-navfaktor-logo
search
Sastanak koalicije
Banja Luka: NSRS-u će sutra biti upućen prijedlog za posebnu sjednicu, evo šta je predloženo za dnevni red
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik podvukao je danas u Banjoj Luci da će sutra Narodnoj skupštini RS-a biti upućen zajednički prijedlog različitih tekstova zakona, odnosno informacija za održavanje posebne sjednice.
08.11.2021. u 20:29
get url
text

Na dnevnom redu će biti informacija o prijenosu nadležnosti, te posebno o ranije datim saglasnostima na OSBiH, indirektne poreze i VSTV.

Prijedlog ide ka tome da se prihvati informacija, a da se Vladi RS-a i drugim organizacijama da rok do šest mjeseci da se predloži normativa.

Posebna sjednica će biti zakazana odmah nakon što stigne prijedlog, a kako je najavio predsjednik NSRS-a Nedeljko Čubrilović, "realno je očekivati da sjednica bude u drugoj polovini sljedeće sedmice".

U Banjoj Luci je danas održan sastanak stranaka vladajuće koalicije u ovom entitetu.

Sastanku su prisustvovali predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, DEMOS-a Nedeljko Čubrilović, SP-a Petar Đokić, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, NPS-a Darko Banjac i NDP-a Dragan Čavić, kao i predsjednica RS-a Željka Cvijanović i premijer Radovan Višković.

Dodik je nakon sastanka izjavio da će sve biti objedinjeno u jednom tekstu prijedloga, a da će Vlada RS-a i druge institucije biti obavezane da u roku do šest mjeseci predlože zakone.

- U prvom mjesecu da se predloži najmanje pet zakona kojima se RS-u vraćaju prava i sredstva koja su oduzeta – kazao je Dodik.

Prvi među njima je poništenje Zakona o zabrani raspolaganja vojnom imovinom koji je donio Paddy Ashdown.

- Bit će i set zakona koji će pratiti pravosuđe, da ga uredimo i da do 1. januara iduće godine može da prihvati podršku za onaj sistem za koji se mi opredijelimo, a ne da plaćamo nečije avanture. Nakon toga pravimo akcioni plan – kazao je Dodik.

Poručio je da je koalicija saglasna da proces dovede do kraja i da su jedinstveni u tome. Što se tiče opozicije, rekao je da neće na njih "reagovati".

Govoreći o kritikama opozicije zbog današnjeg sastanka sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a Gabrijelom Escobarom, Dodik je kazao da je zamoljen za sastanak na Escobarov zahtjev.

- Upoznao sam ga da mi idemo sa informacijom i da dajemo rok od šest mjeseci, a kako je on zaključivao, to je njegov problem – poručio je Dodik.

- Ponudio sam Escobaru da svu svoju priču o bogatstvu zamijenim za imovinu koju on ima u Americi, i on se nasmijao na tu temu, a i ja – kazao je Dodik.

Posebno se obrušio na lidera SDS-a Mirka Šarovića, rekao je da se "veleizdajnički proces Mirko Šarović nastavlja".

- On će biti skelet političara nakon sljedećih izbora – kazao je Dodik.

Darko Banjac (NPS) je poručio da će NSRS u narednom periodu povući saglasnosti iz pojedinih oblasti.

- Očekujem da će visoki predstavnik otputovati nazad u Njemačku, a da nama u BiH ostavi mogućnost da se dogovaramo. Mi iz RS-a ćemo kroz NSRS pokazati da će se desiti sve ono što govore da neće – rekao je Banjac.

Nedeljko Čubrilović je poručio da su "mir i Ustav ključne riječi koje su dominirale na današnjem sastanku".

Dragan Čavić (NDP) je rekao da se došlo do konačnog prijedloga rješenja i da će vrlo brzo doći do skupštinske rasprave, te da je cilj "raditi u skladu sa Ustavom BiH".

Petar Đokić (SP) je naveo da je sve u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

- Mi nismo tvorci krize nego borci za legalne i legitimne ineterese. U tom pravcu ćemo nastaviti djelovati, bez namjere da to izazove konflikt u BiH. Nikome ne pada na pamet, niti je moguće da se ovdje ratuje – rekao je Đokić.

Nenad Stevandić (Ujedinjena Srpska) je kazao da se u RS-u demonstrira zalaganje za mir.

- Ovo što mi radimo je promocija mira, stabilnosti, boljeg života, a ono što čujemo iz FBiH promocija rata. Borit ćemo se demokratskim metodama – rekao je Stevandić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.