open-navfaktor-logo
search
Šta radi Vlada FBiH
Bečarević: Energoinvest pljačka građane Sarajeva jer gas je trebao biti još jeftiniji
Cijena ruskog prirodnog gasa u Bosni i Hercegovini smanjena je za 7,96 posto i važi od 1. jula do 30. septembra. Kako nalaže procedura, Energoinvest, dobavljač gasa za Bosnu i Hercegovinu, proslijedio je nabavnu cijenu Vladi Federacije BiH, koja je dala saglasnost na taj prijedlog.   
19.07.2023. u 17:17
get url
text

Cijena prirodnog gasa za distributivna privredna društva na području Federacije BiH, počevši od 1. jula 2023. godine iznosi 797 KM/1000 Sm³, odnosno 0,797 KM/Sm³. Riječ je o smanjenju za 7,96 posto.

U ovu cijenu prirodnog gasa nije uračunat porez na dodanu vrijednost.

Almir Bečarević, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, tvrdi da je cijena gasa trebala biti puno niža.

- Energoinvest pljačka građane Sarajeva svom žestinom i ne mogu da vjerujem da niko ne može da stane ukraj svemu ovome što radi Energoinvest. Trenutna cijena gasa na berzama u svijetu je oko 280 dolara za hiljadu kubika. Energoinvest sada Sarajevogasu po ovoj cijeni koja je utvrđena prodaje gas za 460 dolara za hiljadu kubika. Pored toga Energoinvest ima toliku razliku u cijeni i nije mi jasno zašto neko iz Vlade FBiH ne pozove nadležno Ministarstvo trgovine da dokumentuje ono što znamo da cijena gasa može biti još niža – tvrdi Bečarević.

Ministar procjenjuje da će gas biti još skuplji u četvrtom kvartalu za BiH, a evo i zašto.

- U slučaju da trenutna cijena nafte ostane na 80 dolara po barelu od 1. oktobra, odnosno četvrtog kvartala kada se ponovo mijenja cijena gasa za BiH, cijena gasa će biti povećana i ona će praktično anulirati sve ovo oko smanjenja cijene u trećem kvartalu – kaže Bečarević.

Nakon što Gazprom odredi samostalno cijenu gasa o kojoj Energoinvest ne može pregovarati jer se to radi po metodu "uzmi ili ostavi", snabdjevač gasa za BiH obavještava Vladu FBiH, koja na kraju određuje novu cijenu gasa.

Cijena gasa formira se kvartalno, (svaka tri mjeseca u godini), a na osnovu kretanja cijene nafte u proteklih devet mjeseci. Cijene nafte bile su u padu proteklih mjeseci pa se i očekivalo da će Gazprom smanjiti cijene gasa. Koliko će to iznositi, zavisi od izračuna ruske firme i na cijenu koju odrede ne može niko utjecati.

Na ovu cijenu dodaju se troškovi i zarada javnih preduzeća koji učestvuju u nabavci i distribuciji gasa, a u tom lancu se osim Energoinvesta uključuju distributeri BH-Gas i Sarajevogas.

Nove cijene gasa važe od 1. jula.

Cijena jednog kubnog metra za kategoriju potrošača Velika privreda sa PDV-om iznosi 1,225 maraka. Za Malu privredu 1,237 maraka. Za Toplane – Sarajevo 1,026 maraka. Za kategoriju Domaćinstva 1,026 maraka.

U nastavku pogledajte tabelarni pregled strukture cijene prirodnog gasa za sve tarifne kategorije kupaca KJKP Sarajevogas.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.