open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Bečarević: Imamo oko 720 benzinskih pumpi i daleko niži broj kontrola cijena, zato ima prostora za manipulacije
Almir Bečarević, stručnjak za energetiku, reagirao je na aktivnosti federalnih inspektora i način kontrole cijena na benzinskim pumpama, nakon što je Federalna uprava za inspekcijske poslove odgovorila Faktoru na pitanja o kontrolama poštivanja ograničenja marži imajući u vidu skoro svakodnevna poskupljenja goriva iako je prošle sedmice zabilježen pad cijene barela na svjetskom tržištu. 
24.06.2022. u 20:55
get url
text

U odgovoru Federalne inspekcije istaknuto je da od 14. marta provode pojačan inspekcijski nadzor svih oblasti za koje su nadležni, i tako će biti do kraja jula. Kada su u pitanju benzinske pumpe, svaki mjesec su utvrđivane nepravilnosti. Inspekcija je navela koliko su obavili kontrola tokom maja i juna i šta je njima utvrđeno. 

Upravo je na te podatke reagirao Bečarević. 

VEZANI TEKST - Inspektori na pumpama: Samo za ovaj mjesec uručit će 227.800 KM kazni zbog cijena

- U FBiH maloprodajnih mjesta za prodaju naftnih derivata (pumpi) ima oko 720. Plus na ovaj broj treba dodati i veletrgovce. U maju su inspektori izvršili 23 nadzora. Broj pumpi je 720. U junu su inspektori izvršili 184 inspekcijska nadzora. Još jednom naglašavam da je broj pumpi oko 720.

Broj utvrđenih nepravilnosti samo u maju je 134 prekršajna naloga. 

Zaključak, ima prostora za manipulacije jer broj inspekcijskih kontrola je još nedovoljan u odnosu na broj pumpi. Broj izdatih prekršajnih naloga govori da u tom dijelu inspektori rade svoj posao, a naftaši ne poštuju propise - naveo je Bečarević.

On je i u jučerašnjoj izjavi za Faktor istakao da inspekcije trebaju biti svakodnevno na pumpama jer, iako rast cijena ima objektivne razloge, postoje i subjektivni. Naime, kako je dodao, postoji velika razlika, od 50 do 60 feninga, u cijeni jednog naftnog derivata na različitim pumpama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.