open-navfaktor-logo
search
Ekološka bomba
Bečarević o deponiji Smiljevići: Tačno je da nije počela izgradnja nove plohe, s nestrpljenjem čekam sjednicu Skupštine KS
U fokusu javnosti posljednjih dana našla se deponija Smiljevići koja je smještena u naseljenom području Buća Potoka i Zabrđa. Navodno, prostora za odlaganje komunalnog otpada više nema jer izgradnja nove komunalne plohe nije ni blizu početka realizacije. Odgovor na pitanje prijeti li Kantonu Sarajevo ekološka katastrofa dao je ministar komunalne privrede u Vladi Kantona Sarajevo Almir Bečarević.
02.10.2023. u 18:51
get url
text

VEZANI TEKST - Ekološka bomba u KS: Na deponiji Smiljevići više nema prostora za odlaganje otpada

Pitanje Smiljevića i odlaganja komunalnog otpada je jedno, kazao je, od najvažnijih pitanja sa kojim se susreće Kanton Sarajevo.

Naglašava kako je posljednjih dana u javnost iznesena masa netačnih informacija "sa porukama koje uznemiravaju javnost".

- Pitanje Smiljevića je prvenstveno pitanje KS, a ne susjedne države koja svakako želi da nam kroz odlagalište nuklearnog otpada zagorča život.

Oni koji će se možda zapitati zašto spominjem susjednu državu, odgovor ću dati na Skupštini KS jer nestrpljivo čekam pitanja na ovu temu od onih koji se "bave" ovim pitanjem dugo godina – kazao je Bečarević.

Kazao je da je tačno da nije počela izgradnja nove plohe za odlaganje komunalnog otpada "iz razloga izbora banke za kreditno zaduženje".

VEZANI TEKST - Sarajevska deponija zatrpana otpadom i nerješivim problemima

Ministar pojašnjava da su finansijska sredstva osigurana, ali se čekao izbor banaka za kreditiranje posla. Ministarstvo je, kaže, i taj posao završilo.

- Kraju se privodi revizija dopune i korekcije glavnog projekta nove plohe od oko 37.000 m2, ali o problemima sam spreman govoriti na Skupštini jer smatram da je to mjesto za ovu temu - kazao je Bečarević te dodao da su Smiljevići problem u svakom smislu riječi i od njegovog rješavanja zavisi na koji način će se zbrinjavati otpad u KS, a što podrazumijeva ekološki prihvatljiv i siguran način za ljude i okolinu.     

Trenutno je taj način upitan i sa aspekta sigurnosti i dužine trajanja postojećih raspoloživih kapaciteta - poručio je ministar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.