open-navfaktor-logo
search
Upućen u proceduru
Bečarević o državnom zakonu o gasu: Entitetima se ne oduzimaju nadležnosti, zastupnici SNSD-a neće imati zamjerki
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine uputilo je u parlamentarnu proceduru Prijedlog državnog zakona o transportu prirodnog gasa, regulatoru i unutrašnjem tržištu u BiH. Kantonalni ministar komunalne privrede koji je učestvovao u izradi ovog prijedloga, Almir Bečarević, vjeruje da zastupnici SNSD-a, kada pročitaju predložena rješenja, neće imati krupnih zamjerki.
12.10.2023. u 08:07
get url
text

VEZANI TEKST - Bećirović: Predsjedništvo BiH usvojilo Prijedlog državnog zakona o transportu gasa

Bečarević ističe da je napravljen "dobar i moderan zakon koji je usklađen sa standadrimna Evropske unije".

- Napravili smo rješenja koja će pomiriti sve interese koje imaju i entiteti u sprovođenju energetskih politika, ali ono što mora biti na državi je regulator koji će prvenstveno regulirati sektor transporta pririodnog gasa jer je to javna usluga.

To pitanje mora regulirati država kako bi tarife i sve ono što podrazumijeva transport prirodnog gasa bilo dostupno svakom trgovcu u svakom trenutku.

Ostalo je da entiteti imaju svoju regulatore i tom segmentu im se nisu uzete nadležnosti na šta Republika Srpska uvijek ima primjedbu - kazao je Bečarević.

Naglaša da je država "uzela" samo ono što je najnužnije u regulaciji, dok je sve drugo ostavljeno entitetima.

- Do sada je sve bila priča, a nigdje nije bilo zakonskog prijedloga. Sada imamo bazni dokument na osnovu kojeg se može otvoriti rasprava. Vjerujem da kad zastupnici SNSD-a pročitaju prijedlog neće imati puno zamjerki jer smo napravoli da država dobije ono što je najnužnije, ono što je javna usluga i što Bosna i Hercegovina mora regulirati - zaključio je Bečerević.

Pokušaji da se usvoji državni zakon o gasu postoje već 15 godina, a uvijek je kamen spoticanja bio državni regulator.

- Bosna i Hercegovina nema zakon o gasu, niti ima državnog regulatora koji bi mogao da kontroliše, između ostalog, i pitanje monopola - upozorila je Evropska energetska zajednica.

Iz Predsjedništva BiH saopćeno je da je prijedlog u cjelosti usklađen sa relevantnom pravnom stečevinom i najboljom poslovnom praksom EU, te je u njegovoj izradi učestvovao cijeli tim eminentnih eksperata iz date oblasti, predvođenih BH Gasom, EU i međunarodnim ekspertima iz date oblasti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.