open-navfaktor-logo
search
Južna interkonekcija
Bečarević o odbijanju urbanističke saglasnosti BH Gasu: To pokazuje da HDZ vlada Federacijom, energetikom
Ovdje se pokazuje da HDZ vlada Federacijom, energetikom, HDZ vlada našim životima, HDZ jednostavno još malo počet će nam naplaćivati zrak, govori Almir Bečarević
AUTOR: E.D.-Š.
02.06.2024. u 10:32
get url
text
Almir Bečarević
Almir Bečarević
Zakon o gasovodu Južna interkonekcija BiH - Hrvatska koji je ključan za održavanje sigurnosti snabdijevanja prirodnim gasom na području cijele Federacije i čijom realizacijom se oslobađamo ovisnosti od Rusije, Vlada Federacije FBH u novom sastavu još nije poslala u parlamentarnu proceduru. Premijer Nermin Nikšić ni ne zna, nije upoznat, da je Federalno ministarstvo prostornog uređenja odbilo BH Gasu dati urbanističku saglasnost za gasovod Južna interkonekcija.
BH GAS je zahtjev za urbanističku saglasnost predao 2021. godine da bi Ministarstvo sada odbilo zahtjev. Trebalo im je tri godine za odgovor. Almir Bečarević koji je bio u timu kod predaje zahtjeva za urbanističku saglasnost kaže da je takva odluka besmislena.
Da ima normalne države...
Na čelu Federalnog ministarstva prostornog uređenja 2021. godine nalazio se Josip Martić, kadar HDZ-a, sada je ministar Željko Nedić, također kadar HDZ-a.
Projekat koči HDZ jer traži osnivanje preduzeća koje bi bilo pandan BH Gasu. Iz tih razloga ovaj zakon se nikada nije našao na dnevnom redu Doma naroda Parlamenta FBiH gdje je predsjedavajućio u prošlom mandatu bio Tomislav Martinović (HDZ), a i u ovom je mandatu, dok je ranije usvojen u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.
- Ja vam mogu reći iz svoje vizure, tada sam bio u timu koji je predao za urbanističku saglasnost 2021. godine i evo saznali smo nakon tri godine da Federalno ministarstvo prostornog uređenja, ne znam ni šta je vodilo, ni koji postupak, jer po zakonu je to nemoguće. Ovo je odluka za zatvora. Da ima normalne države i da ima normalnog uređenja u jednoj državi, onaj ko je ovo uradio bi trebao biti u zatvoru, a ne da daje objašnjenje zašto je vodio postupak tri godine, a po zakonu je bio dužan da vodi 30 dana - govori Bečarević i dodaje:
- Zakon kaže da u 30 dana Ministarstvo odlučuje nakon kompletiranog zahtjeva, a on je bio kompletiran 2021. godine. Ovdje posebno treba imati u vidu da je okolinska dozvola koja je trebala biti izdata od drugog ministarstva data na trasu gasovoda na koju su svi kantoni dali svoju saglasnost, a sada odjednom se izmišljaju stvari i nakon tri godine imamo ministra koji se probudio poslije godinu dana mandata, a sa druge strane premijera Nermina NIkšića koji kaže da je zahtjev bio možda preuranjen!?
Kaže kako mu nije jasno da ovakav zahtjev može biti preuranjen.
Pokazuje se da HDZ Vlada Federacijom 
- Ne znam kako može biti nešto preuranjeno, a onda neko poslije tri godine kaže da je to preuranjeno. Pa valjda je mogao reći prvi dan da je preuranjeno, ako je, a nije! Nemoguće je odbiti nešto što je uredno, prošlo kompletnu proceduru, što ima okolinsku dozvolu na trasu, gdje su sve procedure ispoštovane - govori Bečarević.
Kaže kako su nakon predaje zahtjeva imali određenih dopuna.
- Određene stvari je Ministarstvo tražilo i mi smo to uradili, a onda godinu i po ni traga ni glasa. A po zakonu ako ne riješite u 30 dana i ne date primjedbu zašto ne izdajete saglasnost, šutnja administracije podrazumijeva da je urbanistička saglasnost izdata. To je Zakon o upravnom postupku, tako da ovo je besmisao - govori Bečarević.
Kaže kako se sve ovo čini da se pokaže ko je gazda.
- Ovdje se pokazuje da HDZ vlada Federacijom, energetikom, HDZ vlada našim životima, HDZ jednostavno još malo počet će nam naplaćivati zrak, odnosno, bit ćemo zahvalni HDZ-u što uopće nešto udišemo u FBiH. Ovo nije normalno! Ne možete vi u mraku držati tri godine nekoga, a onda mu reći da je možda preuranjeno. Pa kakva je ovo država.
Ja ne mogu da vjerujem da je to rekao Nikšić. Umjesto da tog ministra smijeni isti dan jer oni uništavaju energetsku budućnost Federacije, odnosno Bosne i Hercegovine. Neka mi neko kaže, ako se donese odluka na nivou Evrope da se zabranjuje uvoz ruskog gasa, a ona je već u pripremi, odakle ćemo mi kupovati gas? Šta ćemo mi raditi, šta? Hoćemo li ponovo ići kod Mađara pa ćemo onda ovo što smo izgubili spor od 20 miliona KM moliti da ugovaramo transport preko njih, pa to je suludo. Ovdje niko ne razmišlja - rekao je izrevoltirano Bečarević.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.