open-navfaktor-logo
search
Strateški projekat
Vlada FBiH u martu tražila da se ne razmatra SDA-ov zakon o Južnoj interkonekciji, najavila svoj, do danas ništa od toga
Bitno je naglasiti kako je snažan pritisak SAD jer ovo nije samo projekat BiH već geostrateški projekat koji se tiče čitavog Balkana i aktuelne polarizacije svijeta, govori Admir Čavalić
AUTOR: E. Duvnjak-Šalaka
30.05.2024. u 12:13
get url
text
Klub SDA u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH još u februaru ove godine je uputio u parlamentarnu proceduru Prijelog zakona o izgradnji plinovoda "Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska". Riječ je o strateškom projektu koji bi omogućio našoj zemlji da se oslobodi plinske ovisnosti od Rusije.
"Trojka" i HDZ sarađuju u opstrukcijama
U martu je premijer Nermin Nikšuć tražio da se SDA-ov prijedlog ne razmatra te najavio da će Vlada u proceduru poslati svoj.
- S obzirom da Vlada Federacije BiH u toku mjeseca marta ove godine planira razmatrati i uputiti u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o gasovodu "Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske", predlažem da na 10. redovnoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, zakazanoj za 4. mart 2024. godine, ne razmatrate Prijedlog zakona o plinovodu "Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska", koji su, radi razmatranja po hitnom postupku, predložili zastupnici Kluba SDA u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine - naveo je tada premijer Nikšić.
Zakon nije uvršten na dnevni red ni posljednje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH jer nije dobio podršku "Trojke", a HDZ je glasao protiv jer ova stranka opstruira realizaciju projekta iz svojih interesa od samog početka. Želi preduzeće koje će biti pandan BH Gasu.
- Mogu Hrvati opstruirati šta god hoće ako ih u tome ne podrže Bošnjaci. Prijedlog zakona o Južnoj interkonekciji nisu podržali SDP, NiP i Naša stranka, a pola njih živi u Sarajevu, u prostoru gdje ovisimo o Zvorniku i plinskom toku gdje nas može Dodik ucjenjivati kolika će biti cijena plina. Uprkos tome, Bošnjaci nisu podržali - komentira za Faktor federalna zastupnica Jasmina Bišćević Tokić (SDA).
Zastupnici iz opozicije su na posljednjoj sjednici iznijeli podatak kako je BH Gas još 2021. godine podnio zahtjev za izdavanje urbanističke saglasnost za projekat izgradnje plinovoda Južna interkonecija Federalnom ministarstvu prostornog uređenja koje je odbilo izdati saglasnost. Na čelu ovog ministarstva tada se nalazio kadar HDZ-a Josip Martić, a sadašnji ministar također je iz HDZ-a Željko Nedić.
Snažan je pritisak SAD 
- Ono što me brine jeste stav Vlade Federacije BiH koja je prije par mjeseci navela da će nam dostaviti prijedlog zakona o izgradnji plinovoda Južna interkonekcija u Parlament, a do danas to nije učinjeno. Pored toga znamo da su se pojavljivali nekakvi neformalni materijali na Vladi koji bi podrazumijevali uvođenje banalnih kategorija poput konstitutivnosti u rad preduzeća koje treba da se bavi gasom!?
Bitno je naglasiti kako je snažan pritisak SAD jer ovo nije samo projekat BiH već geostrateški projekat koji se tiče čitavog Balkana i aktuelne polarizacije svijeta. I posebno je bitan u kontekstu energetske nezavisnosti ne samo BiH već čitavog regiona, prije svega od Rusije, ruskog plina. Zato mi je neshvatljivo zašto se ide protiv ovog. Osim toga, međunarodna zajednica se slaže da se treba iskoristiti potencijal BH Gasa - kazao je Admir Čavalić, predsjednik Kluba zastupnika SBiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.